ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Латвії планують заборонити вимогу знання російської мови для працівників

У Латвії Комісія сейму із соціальних та трудових питань 10 вересня підтримала зміни до закону про працю. Вони покликані посилити використання державної мови на ринку праці та захистити працівників від необґрунтованих вимог знання російської, повідомила пресслужба сейму країни.

Законопроєкт передбачає, що в Латвії, як у державі-члені Європейського Союзу, від працівників не можна буде вимагати знання російської мови. Як підкреслюють автори законопроєкту, на ринку праці існує дискримінація молоді, яка не досить володіє російською мовою.

У разі якщо в оголошенні про роботу буде вимога знання іноземної мови, в ньому також має бути обґрунтування цієї потреби. Водночас на співбесіді роботодавцю не дозволятиметься ставити запитання про знання іноземної мови, якщо це не має важливого значення для виконання службових обов’язків.

Комісія із соціальних та трудових питань спільно з відповідним міністерством та іншими інституціями найближчим часом планує продовжити роботу над питаннями, що стосуються адміністративних порушень через безпідставні вимоги знання іноземної мови, повідомив голова комісії Андріс Берзіньш.

Зміни мають захистити права працівників використовувати державну мову під час виконання робочих обов’язків і не зазнавати дискримінації через безпідставні вимоги знання іноземної мови.

Закон передбачає закріплення того, що знання іноземної мови не вважається обґрунтованою потребою для виконання робочих обов’язків, якщо робота пов’язана з виробництвом товарів, наданням послуг або іншою діяльністю на внутрішньому ринку Латвії. 

Це положення не застосовуватиметься, якщо знання іноземної мови буде об’єктивно необхідним для виконання роботи, наприклад у випадках, коли робота пов’язана з іноземними країнами.

Щоб зміни набули чинності, їх ще має підтримати сейм в остаточному читанні.

Як повідомляв ІМІ, уряд Латвії ухвалив рішення про поступову відмову від російської мови як другої іноземної в основній освіті.

Згідно з рішенням, школярі, які ще до 1 вересня 2025 року обрали другою іноземною мовою російську, зможуть вивчати цю мову до завершення основної школи, 9 класу. 

Потім другою іноземною мовою починаючи з 5 класу можна буде вивчати тільки офіційну мову ЄС, країн Європейської Економічної зони або іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту. Російська мова не входить до цих мов. 

Liked the article?
Help us be even more cool!