ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві викрили хакерів, що атакували вірусом понад 50 іноземних компаній

13.01.2022, 12:31
Фото – cyberpolice.gov.ua
Фото – cyberpolice.gov.ua

Кіберполіція викрила хакерське угруповання, яке атакувало іноземні компанії вірусом-шифрувальником. Про це повідомляється на сайті кіберполіції.

За даними кіберполіції, хакери використовували шкідливе програмне забезпечення типу Ransomware, криптували дані потерпілих, а потім вимагали викуп за відновлення доступу. 

Від їхніх дій постраждали понад 50 компаній у країнах Європи та Америки. Збитки сягають понад мільйон доларів США.

Організатором групи є 36-річний киянин спільно з дружиною та трьома знайомими. 

“Вірус-вимагач потрапляв на техніку шляхом спам-розсилань на електронні скриньки. Викуп за відновлення доступу до даних отримували троє виконавців на власні криптогаманці”, – йдеться в повідомленні.

Крім цього, на замовлення іноземних хакерів фігуранти надавали послуги з підміни IP-адрес користувачів. Як наслідок, останні мали змогу приховано вести протиправну діяльність.

Також встановлено, що один з фігурантів розшукувався правоохоронними органами інших держав. Так, правопорушник за допомогою вірусу отримував дані банківських карток клієнтів британських банків. За кошт потерпілих зловмисник купував різні товари в інтернет-магазинах та згодом перепродавав їх.

Працівники поліції спільно з правоохоронцями Великобританії та Сполучених Штатів Америки провели дев’ять обшуків в оселях фігурантів та в їхніх автівках. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, флеш-накопичувачі та три автомобілі. 

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 ("Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку"), ч. 2 ст. 361-1 ("Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут"), ст. 209 ("Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом") Кримінального кодексу України. Слідчі дії тривають.

Liked the article?
Help us be even more cool!