ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві викрили агітаторів, які в соцмережах поширювали російську пропаганду

13.01.2023, 15:35

Служба безпеки України викрила в Києві ворожих агітаторів, які в соцмережах поширювали російську пропаганду про війну в Україні. Про це повідомляє СБУ.

За даними спецслужби, двоє мешканців Києва розповсюджували в соціальних мережах ворожі пропагандистські матеріали про “неонацистські” загони та війська НАТО в Україні. Вказані дописи активно використовували “рупори” Кремля для викривленого висвітлення подій у нашій державі та створення фейкових новин, йдеться в повідомленні. 

Слідство встановило, що агітатори – 40-річний уродженець Одещини та 37-річний переселенець з Луганської області, які наразі мешкають у  столиці. Після початку повномасштабного вторгнення вони публічно підтримали російську агресію. 

“У своїх дописах вони дискредитували військовослужбовців ЗСУ та учасників Сил оборони, звинувачували Євроатлантичних партнерів по безпековому блоку в тиску на Росію. Натомість виправдовували воєнні злочини окупантів та стверджували, що “спецоперація” скоро пошириться на сусідні європейські країни”, – зазначає СБУ.  

Крім того, серед першоджерел, які інтернет-агітатори використовували для своїх публікацій, були проросійські телеграм-канали та вконтакті. Це, зокрема, “Соловьев”, “Мария Захарова”, “Анатолий Шарий”, “Немеzида” та інші. У подальшому російські пропагандисти подавали такі перепости у своїх пабліках як “нецензуровану владою думку” простого народу, зазначає СБУ. 

За місцями мешкання фігурантів справи у Святошинському районі столиці було проведено обшуки та вилучено електронні ґаджети “з доказами їхньої протиправної діяльності”. Виявлені матеріали передано на комплексну судову психолого-лінгвістичну експертизу. 

Як зазначає СБУ, у висновках експертів Київського НДІСЕ Міністерства юстиції України йдеться, що публікації виправдовують, визнають правомірною збройну агресію Російської Федерації проти України, а також глорифікують осіб, які залучені до неї, у такий спосіб вони загрожують державній безпеці.

Крім того, в одного зі зловмисників оперативники виявили телефонне листування з абонентами РФ, особи останніх наразі встановлюються. Також чоловік зберігав сувеніри та нагороди ФСБ РФ.

Слідчі СБУ повідомили фігурантам про підозру за ч. 1, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (“Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників”). 

До суду скеровано клопотання щодо обрання затриманим міри запобіжних заходів.

Liked the article?
Help us be even more cool!