ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві показали фільм "Поверніть мене додому" про депортованих до РФ українських в’язнів

Скриншот з фільму Радіо Свобода Поверніть мене додому

У Києві 11 липня презентували фільм “Поверніть мене додому” авторства проєкту Радіо Свобода “Ти як?”, йдеться на сайті медіа.

Фільм розповідає про примусово депортованих українських в’язнів, які опинилися в окупації на початку повномасштабного вторгнення, – згодом, після звільнення територій, їх незаконно вивезли до Росії.

Відбувши покарання, вже колишні в’язні не можуть повернутися додому, адже Україна не може підтвердити їхні особи, й чоловіки тижнями, а то й місяцями очікують на кордоні в’їзду до країни.

На презентації стрічки були представники правозахисних і громадських організацій, міністр юстиції України Денис Малюська й один з героїв фільму, якому вдалося повернутися до рідного Києва після затяжного очікування на кордоні. За його словами, проєкт порушує важливу проблему, на яку не зважає суспільство.

“Коли росіяни захопили Херсон, ми в окупації просиділи дев’ять місяців, а після звільнення українською армією територій ті забрали нас із собою в Росію, в Краснодар… Адміністрація, ефесбешники били, знущались, постійно пропонували російські паспорти, а за відмову – називали нацистом. Я просидів там сім з половиною місяців – при мені набирали “Вагнер”... Я не взяв російський паспорт із принципу, бо в мене на фронті гине чимало моїх друзів. Та хай би вони мене там завалили – я б не взяв російський паспорт”, – розповів колишній засуджений і герой фільму Володимир Рачіба.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!