ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві почали судити фігурантів розслідування Суспільного, які ошукали заробітчан

27.05.2024, 11:11
Ганна Калаур

Голосіївський районний суд Києва почав розгляд справи щодо шахрайської схеми з працевлаштування українців за кордоном, яку першими викрили журналісти Суспільного. У справі є 271 потерпілий і четверо обвинувачених, повідомляє Суспільне. 

Підготовче засідання у справі мало відбутися 24 травня. Однак його перенесли на 28 червня, оскільки в одного з обвинувачених у шахрайстві, А.К., не було захисника.

Журналісти Суспільного восени 2021 року у документальному фільмі-розслідуванні викрили масштабну схему шахрайства на бажаючих працювати за кордоном. Сотні людей сплачували по 8-18 тисяч гривень на рахунки компанії “Воркхаб”, яка обіцяла їм працевлаштування у Фінляндії. 

Шахраї влаштували все так, щоб люди вважали “Воркхаб” компанією з хорошою репутаціємо, великим досвідом і капіталом: у фірми була ліцензія Міністерства економіки на працевлаштування за кордоном, 25 мільйонів гривень статутного капіталу, офіс, персонал, хороші відгуки, соцмережі і сайт. Крім того, шахраї підробляли двомовні договори з печатками фінських компаній, які начебто мали найняти бажаючих працювати за кордоном.

Затримання організатора шахрайської схеми на заробітчанах у травні 2023 року. Фото – Київська міська прокуратура

Зрештою, через пів року активної діяльності, коли сотні людей сплатили кошти за працевлаштування, менеджери “Воркхабу” перестали відповідати на дзвінки, сайт компанії зник, у офісі почала працювати інша фірма. Жоден із тих, хто сплатив кошти за працевлаштування, обіцяну роботу не отримав. Багато потерпілих так і не звернулися з заявами в поліцію. 

Журналісти Суспільного з'ясували, що організатори схеми зареєстрували “Воркхаб” на 18-річного хлопця О.К., який підписував документи за невеликі гроші, адже хотів підзаробити. Той робив це на прохання чоловіка, який представився “юристом”, а потім зник. 

Розслідувачам вдалося ідентифікували цього “юриста”, ним виявився колишній власник мовної школи А.К., який у розмові з журналістами фактично підтвердив свою причетність до ТОВ “Воркхаб”. Також розслідувачі викрили ще одну компанію К. з працевлаштування, яка на той момент лише почала роботу.

Всі зібрані докази журналісти редакції розслідувань Суспільного передали Голосіївському управлінню поліції.

Зрештою, торік у помешканні А.К. і трьох інших учасників схеми правоохоронці провели обшуки і вилучили техніку та кошти. Стосовно К. був обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави у розмірі один мільйон гривень. 

Надані журналістами Суспільного докази допомогли слідству, повідомила Київська міська прокуратура.

А.К. і його трьох спільників обвинувачують у вчиненні шахрайських дій у великих розмірах і в легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом організованою групою або в особливо великому розмірі. Їм загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!