ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві ділки продавали персональні дані українців громадянам Росії – СБУ

28.02.2023, 13:32
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України викрила в Києві схему продажу персональних даних українських громадян. Серед потенційних замовників були представники російських спецслужб, які шукали конфіденційну інформацію про військовослужбовців Сил оборони. Про це повідомляється на сайті СБУ.

За даними слідства, фігуранти створили спеціалізовану інтернет-платформу і телеграм-бот, у які зливали паспортні дані, номери телефонів і автомобілів, що належали мешканцям різних регіонів України.

“Для отримання доступу до електронних баз даних замовники купували “підписку” на відповідні інтернет-ресурси. Ділки пропонували придбати “абонемент” на місяць вартістю до 200 дол. Для пошуку клієнтів використовували спеціально створені телеграм-канали, а оплату отримували на криптогаманці”, – йдеться в повідомленні.

У результаті слідчо-оперативних дій затримано організатора злочинної схеми. Ним виявився підприємець з Черкас, який придбав спеціалізоване серверне обладнання для збору та оброблення персональних даних.

До незаконної діяльності він залучив двох мешканців столиці, які допомагали йому зі створенням і адмініструванням онлайн-сервісів.

Під час обшуків за адресами проживання зловмисників виявлено комп’ютерне обладнання та інші речові докази злочину.

Організатору схеми повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України (“Несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), захищеної відповідно до чинного законодавства”).

Розв'язується питання щодо обрання фігуранту міри запобіжного заходу і повідомлення про підозру його спільникам.

Liked the article?
Help us be even more cool!