ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Китаї прескарти видаватимуть лише тим журналістам, які склали іспит на відданість компартії

30.09.2019, 11:36
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

У Китаї отримати чи подовжити свою прескарту зможуть лише ті журналісти, які успішно склали іспит на відданість комуністичній партії та Президентові Сі Цзіньпіну. Про це повідомляє міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”.

Минулого місяця Центральне відомство пропаганди компартії КНДР повідомило ЗМІ, що починаючи з кінця року журналісти обов’язково мусять пройти такий іспит. Це тестування, подробиці якого з’явилися 18 вересня на сайті WeChat, проводитиметься за допомогою додатку до смартфона  XueXi QiangGuo (“Вивчати Сі, зміцнювати країну”).  

“Цей гротескний іспит має на меті залякати журналістів та надасть владі ідеальний привід усунути останні критичні голоси в ЗМІ”, – сказав директор відділення Східної Азії “Репортерів без кордонів” Седрік Альвяні. 

Він зазначив, що йдеться про “захід, гідний Північної Кореї, країни, де журналісти змушені бути членами компартії та не мають іншої функції, ніж слугувати рупором пропаганди Великого Лідера”.

У пілотному іспиті, який почнеться в жовтні в Пекіні, братимуть участь 10 тисяч журналістів із 14 державних ЗМІ. Іспит охоплюватиме п’ять частин, одну з них буде присвячено “думкам Сі Цзіньпіна”, іншу – “марксистській журналістиці”. Журналісти повинні отримати щонайменше 80 балів зі 120 та зможуть перескласти іспит лише один раз. 

Як зазначають “Репортери без кордонів”, з часу приходу до влади у 2013 році Президент Сі Цзіньпін посилив цензуру, контроль над приватними та державними ЗМІ й інтернетом. Понад 115 професійних та непрофесійних журналістів перебувають зараз за ґратами в умовах, які спричиняють побоювання за їхнє життя.

За даними організації, цього року Китай упав зі 180-ї до 177-ї позиції у Світовому індексі свободи преси, перебуваючи лише на два рядки вище за Північну Корею. 

Liked the article?
Help us be even more cool!