ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Киргизстані силовики провели обшуки в редакції 24.kg через матеріал про війну в Україні

Державний комітет національної безпеки (ДКНБ) Киргизстану провів обшук в офісі інформаційного агентства 24.kg у межах порушеної кримінальної справи за статтею "Пропаганда війни".

Про це повідомили в пресслужбі ДКНБ після обшуку в редакції, передає Радіо Свобода.

"Під час обшуку вилучено комп'ютери, ноутбуки, електронні носії, а також інші речові докази, які мають значення для кримінальної справи", – повідомили в ДКНБ.

Про обшук у редакції ІА 24.kg стало відомо вранці 15 січня.

Про це в соцмережі Х повідомила шеф-редакторка видання Махінур Ніязова. Після обшуку офіс видання опечатали, а силовики забрали на допит генеральну директорку ІА 24.kg Асель Оторбаєву та шеф-редакторку Махінур Ніязову.

Перебуваючи в автомобілі силовиків, Ніязова повідомила журналістів, що кримінальну справу порушили через одну з публікацій, пов'язаних із війною в Україні.

Увечері 15 січня Ніязова повідомила, що силовики завершили допит.

"Вийшла з допиту. Допитали поки що як свідка. Злостивці можуть не переживати, стаття не тяжка", написала вона в соцмережі Х.

Нагадаємо, у квітні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, міжнародна організація "Репортери без кордонів" повідомляла про випадки, коли влада центральноазіатських республік чинила тиск на ЗМІ, щоб ті висвітлювали російське вторгнення в Україну в "нейтральному" ключі або зовсім ігнорували його.

Зокрема, у Киргизстані директору опозиційного телеканалу Next TV Таалаю Дуйшенбієву погрожували сімома роками ув’язнення за поширення недостовірної інформації та "розпалювання міжетнічного розбрату" через репортаж про війну в Україні, який телеканал репостнув у своїх соцмережах.

Дуйшенбієва заарештували, офіси Next TV в столиці (Бішкеку) опечатали, а кількох співпрацівників викликали на допит після того, як 2 березня телеканал поширив репортаж із цитатою колишнього голови Комітету нацбезпеки Казахстану. У цитаті той згадує можливу таємну угоду між Бішкеком і Москвою, за якою Киргизстан мав надати Росії військову допомогу для бойових дій в Україні. 29 березня Бішкекський суд постановив, що цей пост є "екстремістським".

Liked the article?
Help us be even more cool!