ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Киргизстані напали на кореспондента Радіо Свобода

01.10.2019, 11:17
Фото – Courtesy Foto / radiosvoboda.org
Фото – Courtesy Foto / radiosvoboda.org

У Киргизстані невідомі напали на оператора киргизької служби Радіо Свобода Айбека Кулчуманова, повідомляє Радіо Свобода.

Інцидент стався 28 вересня в Оші, коли журналіст знімав сюжет біля будинку ексзаступника голови Митної служби Раімбека Матраімова.

За словами журналіста, він знімав прилеглу до будинку територію, щоб перевірити гіпотезу розслідувачів про те, що Матраімов захопив під час будівництва частину території дитячого освітнього центру і дорогу, яка веде до будівлі. Сам Раім Матраімов або його близькі цю історію поки що ніяк не коментують.

Як розповів кореспондент Ідріс Ісаков, оператор робив додаткові кадри для розслідування щодо Матраімова і запускав дрон.

У цей момент до Кулчуманова підійшли ззаду кілька молодих людей спортивної статури. За словами журналіста, його вдарили, відібрали у нього камеру та іншу апаратуру: смартфон, штатив, пульт управління від дрона, а також документи і ключі від автомобіля. Крім того, залишається невідомим місце перебування дрона, що залишився без управління.

Загальна вартість вкраденої техніки редакція оцінює в понад 1,5 мільйона сомів (понад 22,5 тисячі доларів).

Організація з безпеки і співпраці в Європі засудила напад на Кулчуманова як “неприпустиме залякування” і закликала владу Киргизстану розслідувати справу.

Прессекретар Прем’єр-міністра Киргизстану Адилет Султаналієв заявив, що в уряді “стурбовані” інцидентом з журналістом, але наразі вважають конфлікт побутовим.

Під час медичного обстеження в оператора виявили травму спини.

На підставі заяви Кулчуманова міліція Оша відкрила справу за статтею “Грабіж в особливо великому розмірі”. За даними правоохоронців, друга сторона, яка відібрала техніку, теж звернулась із заявою. Пізніше на сторінці УВС Оша у фейсбуці була опублікована інформація про жителя міста, який звернувся в міліцію із заявою, що у дворі будинку йому на голову впав дрон, через що він дістав травми.

Міліція офіційно не розкриває імен нападників на журналіста. Але, за даними Радіо Свобода, один з них – близький родич Матраімова.

Раімбек Матраімов раніше кілька разів був героєм розслідувань журналістів Радіо Свобода. За даними одного з них, колишній заступник голови митниці Киргизстану (він обіймав цю посаду з листопада 2015 року по листопад 2017 року) разом із родичами вивів із країни 700 мільйонів доларів.

Liked the article?
Help us be even more cool!