ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві журналістів не пускали на засідання суду

17.05.2019, 12:09
Фото - theinsider.ua

Журналістів, які прийшли 16 травня до Солом’янського райсуду Києва висвітлювати обрання запобіжного заходу затриманому гендиректору “Укрбуду” Олегу Майбороді, не пускали на засідання, повідомляє Insider.

Як повідомив журналіст видання, який був у суді, засідання відбулося за закритими дверима в кабінеті судді.

Журналісти не могли потрапити на засідання, оскільки учасники процесу зачинилися зсередини.

Прес-секретар Солом'янського суду повідомила, що суддя Вікторія Жовноватюк слухає справу у власному кабінеті, бо їй бракує у суді вільних залів.

Особа, ознайомлена з процесом, повідомила виданню, що журналістів не пустили на засідання через принциповість судді: “Суддя пішла на принцип і прийняла рішення провести засідання без журналістів. Там просто така принципова суддя: вона не хоче, і все”.

Видання нагадує, 14 травня Національне антикорупційне бюро затримало колишнього очільника Національної гвардії Юрія Аллерова, гендиректора “Укрбуду” Олега Майбороду та приватного підприємця за підозрою в незаконному заволодінні 81 635 448 грн.

Як повідомила в коментарі ІМІ редактор "Інсайдера" Ольга Худецька, журналістів так і не пустили на засідання. Від видання, за її словами, була журналістка Аліна Кондратенко. Також приїхали висвітлювати засідання журналісти Громадського, ТРК “Україна”, УНІАН, "112 Україна", НТН, "UA:Перший", повідомила Кондратенко.

Як розповіла ІМІ Аліна Кондратенко, засідання суду планувалося на 16:45, проте вона та інші журналісти приїхали на 16-ту годину.

“Нам розказували, я вже так розумію, представники суду, що шукають залу і як тільки її знайдуть, то засідання буде відбуватися. Ми всі чекали, спочатку на вулиці, потім на першому поверсі суду, а потім піднялися до кабінету прес-секретаря, яка протягом 20 хвилин узагалі ухилялася від відповіді, просила нас надати наші контакти, призвіща, з якого видання. А потім вже під кінець сказала, що суддя прийняла рішення проводити засідання у себе в кабінеті, тому що в суді бракує вільних залів. Ми, відповідно, пішли до цього кабінету, постукали, посмикали ручку, двері були зачинені зсередини, нам ніхто не відчинив, і ми чекали під залою суду”, – розповіла журналістка "Інсайдера".

Згодом вона з камерою підійшла до судді Жовноватюк запитати про проведення закритого засідання. “Я чотири рази поставила їй запитання, чому засідання відбувалося в закритому режимі, і вона проігнорувала ці мої запитання”, – сказала журналістка.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що журналісти, яким заборонили доступ до судового засідання, можуть звернутися до поліції із заявою про перешкоджання законній професійній діяльності.“Журналісти, яким заборонили доступ до судового засідання в такий спосіб, мають підстави звернутися з заявою про вчинення проти них кримінального правопорушення, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України:  незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку зі своєю професійною діяльністю, незаконна відмова в доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років”, – нагадав він.
Liked the article?
Help us be even more cool!