ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму провайдери повністю блокують доступ до 20 українських інформаційних сайтів – дослідження

06.04.2020, 11:01
Фото – detector.media
Фото – detector.media

В окупованому Криму 10 провайдерів у дев’яти населених пунктах повністю блокують 20 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі.

Такими є результати проведеного в лютому-березні 2020 року моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ).

За даними КПГ, ці ж провайдери блокують сайти Меджлісу кримськотатарського народу, "Хізб ут-Тахрір" і "Свідків Єгови". Крім того, щонайменше три українські інформаційні сайти в цих провайдерів доступні лише частково. 

Як повідомляє КПГ, станом на кінець березня ці провайдери не надають доступу принаймні до 25 сайтів, що вільно працюють на підконтрольній Україні території: "Цензор.нет", QHA, "След.нет", UAinfo, 5 канал, Радіо Хаят, "Фокус", "Главком", Центр журналістських розслідувань, ТонеТо, Депо, "Українська правда", РБК-Україна, Укрінформ, "Лівий берег", "Дзеркало тижня", "Стрічка", "Апостроф", "Головне" й Blackseanews, а також сайти соціальних мереж "Лінкедін", "Телеграм" і сайти Меджлісу кримськотатарського народу, "Свідків Єгови" й "Хізб ут-Тахрір".

У п'яти провайдерів з десяти недоступний сайт громадського об’єднання "Кримська солідарність". Сайт АТР блокують три провайдери, а сайт "Інформаційного спротиву" – два провайдери з усіх перевірених.

Водночас сайт каналу "112 Україна", недоступний у грудні 2019 року, зараз приступний у всіх перевірених провайдерів.

"Результати моніторингу підтвердили тенденцію подальшого погіршення доступу до інформації на півострові. Такі дії особливо небезпечні для місцевих мешканців у період пандемії COVID-19 на півострові. Окупаційна влада фактично позбавляє мешканців доступу до об’єктивних і незалежних медіа, які, зокрема, оперативно інформують громадськість про боротьбу з пандемією та методи реагування на неї. Закриваючи незалежні медіа в цій ситуації, окупаційна влада наражає на додаткову небезпеку життя та здоров’я людей", – повідомляє Кримська правозахисна група.

Перевірку доступності сайтів монітори здійснили за допомогою мереж десяти різних провайдерів у дев'яти населених пунктах: БелНет (Білогорськ), SevStar (Севастополь), Мечта (Сімферополь), Realnet (Сімферополь), Боспортелеком (Керч), ЯлтаНет (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), Сиваш-нет (Красноперекопськ), "Гигабайт" (Бахчисарай), STTS (Джанкой).

Liked the article?
Help us be even more cool!