ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму біля окупаційного суду силовики РФ затримали понад 10 людей, серед них двоє громадянських журналістів

Фото – громадська ініціатива "Кримська солідарність"
Фото – громадська ініціатива "Кримська солідарність"

Біля будівлі підконтрольного РФ Верховного суду в окупованому Сімферополі, де сьогодні розглядається апеляція на вирок у “справі Нарімана Джелялова та братів Ахтемових”, затримали слухачів – 13 кримських татар, серед яких кореспонденти “Кримської солідарності”: громадянські журналісти Лутфіє Зудієва та Куламет Ібраїмов.

Про це повідомляє громадська ініціатива "Кримська солідарність".

Також серед затриманих є близькі родичі Нарімана Джелялова та братів Ахтемових. Затримано батьків Азіза Ахтемова – Зарему та Ескендера Ахтемових, активіста Рустема Усеїнова (постопераційний стан, шунтування серця), ще в одного затриманого Сервера Ахтемова (Сергій за паспортом) інвалідність третьої групи із зору. Також третя група інвалідності в затриманого Керіма Аблямітова.

У коментарі Кримській солідарності Лутфіє Зудієва зазначила, що не згодна з діями співробітників поліції. 

“Моя принципова позиція полягає в тому, що я нічого не порушувала, перебуваючи біля будівлі Верховного Суду Республіки Крим. І протокол, який хочуть скласти за перебування біля будівлі Верховного Суду, не має законних підстав. І я нічого не порушувала, відмовляючись від дактилоскопії, від того, щоб у мене відбирали зразки слини, оскільки за законом поліція має на це право лише у виняткових випадках, і це є добровільною справою. У цьому випадку я від цього відмовляюся, але співробітники поліції хочуть скласти другий протокол за ст.17.7 Кодексу про адміністративні правопорушення. Я цю позицію відстоюватиму і при складанні протоколу і під час надання пояснень, і якщо знадобиться в суді. Я вважаю, що нас таким чином намагаються обмежити в нашому законному праві, там, де ми вважаємо за потрібне, і висвітлювати судові процеси над політичними в'язнями і висловлювати свою точку зору. Сьогодні нам демонструють, що закону як такого немає. Закон – це силовики, ФСБ та поліція”, - прокоментувала вона.

Журналіст Куламет Ібраїмов також розповів про своє затримання: “Коли мене забирали, я був на прохідній у суді, розбирався, що мені можна знімати на території суду і є відповідний дозвіл від голови.  Коли розмовляв з приставом, підійшли двоє співробітників поліції, і запитали чи є документи з собою, на що я надав їх після того, як закінчив з приставом. Хотів пройти до суду в канцелярію суду, щоб уникнути долі затримання, але співробітники попросили пройти відразу до райвідділу і навіть не до автобуса”.

Як повідомляв ІМІ, Центр прав людини ZMINA за 2022 рік в окупованому Криму зафіксував 98 випадків атак та погроз журналістам і блогерам.

У російських місцях несвободи перебувають 15 журналістів із Криму, зокрема й заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял (за документами – Джелялов).

Liked the article?
Help us be even more cool!