ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Кропивницькому звільнили від покарання блогерку, яка закликала до створення “Республіки Україна”

27.10.2022, 16:40
Фото - sudreporter.org
Фото - sudreporter.org

У Кропивницькому суд звільнив від кримінальної відповідальності блогерку, яка закликала у Facebook до створення самопроголошених органів так званої Республіки Україна. Таке рішення ухвалив 25 жовтня ленінський райсуд Кропивницького, повідомляє Судовий репортер.

Громадянка 1993 року народження раніше не судима, розлучена, має вищу освіту, офіційно не працевлаштована, має на утриманні малолітню дитину, на обліках у нарколога та психіатра не перебуває. Проживає нині у Кропивницькому. 

Використовуючи спеціально акаунт у Facebook із аудиторією 4729 осіб, обвинувачена розповсюджувала матеріали із закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади в Україні.

Зокрема, 14 листопада 2021 року підозрювана організувала зібрання радикально налаштованих учасників вказаного руху навпроти будівлі обласного театру в Кропивницькому. На зібранні, а також під час особистого спілкування, учасники обрали обвинувачену головою зборів. Жінка закликала до створення самопроголошених органів так званої Республіки Україна та подальших дій на повалення конституційного ладу і захоплення державної влади, що виразилося у підписанні протоколів зборів, прийнятті відповідних присяг псевдо голів вибраних “Осередків районів міста”. 

Наступного дня відео цих зборів підозрювана опублікувала в своєму акаунті у соцмережі Facebook.

Таким чином, жінка вчинила розповсюдження публічних закликів щодо насильницької зміни на повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.109 ККУ.

Запобіжний захід блогерці не обирався. Інші підозрювані у цьому кримінальному провадженні відсутні. 

Як повідомив прокурор, 24 лютого у зв’язку із повномасштабною російською агресією введено воєнний стан. В Україні ввели тимчасові обмеження конституційних прав і свобод людини, в тому числі – право громадян збиратися на мітинги і збори. Через це жінка не змогла провести масове зібрання радикально налаштованих громадян – учасників руху.

Під час додаткового допиту громадянка показала, що вже не вчиняє подібних протиправних дій, зайняла проукраїнську позицію та обіцяє, що таке більше не повториться. 

Слідчі повторно оглянули сторінку жінки у соцмережі та переконалися, що з моменту оголошення їй підозри та донині жодних протиправних дій у публічному просторі вона дійсно не робила. 

“Внаслідок зміни обстановки підозрювану можна вважати такою, що перестала бути суспільно небезпечною, так як обстановка навколо неї зазнала таких змін, що унеможливлюють вчинення нею нового злочину”, – сказав прокурор Лещенко. 

Враховувалося також те, що злочин скоєно вперше і він нетяжкий, потерпілих і майнової шкоди нема. Тому прокурор клопотав звільнити підозрювану звільнили від кримінальної відповідальності. 

Суд клопотання задовольнив, а також скасував арешт ноутбука, телефона та інших особистих речей, що вилучалися в якості речових доказів. 

Сама підозрювана відмовилася від коментарів. Лише сказала, що завжди мала проукраїнську позицію.

Liked the article?
Help us be even more cool!