ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму директор друкарні забороняв журналістці фотографувати на підприємстві

15.03.2013, 06:13

15 березня 2013 року директор державного підприємства «Видавництво і друкарня «Таврида» Андрій Литваков забороняв кореспондентці «Аргументов недели - Крым» Ганні Андрієвській фотографувати табличку "Місце для паління", яка вона виявила в коридорі підприємства, повідомляє видання.

Інцидент стався перед засіданням Виборчої комісії АР Крим, в ході якого відбулася передача тервиборчкомам бюлетенів для проведення проміжних виборів депутатів Верхвоної Ради Криму в округах №11 та 50.

Табличку «Місце для паління» Андрієвська помітила випадково в коридорі, що веде до типографського цеху, де мало відбутися засідання Виборчкому.

Як відомо, вже півроку в країні діє закон про заборону паління, який забороняє палити в будівлях органів влади та державних підприємств.

Як пише видання, коли Андрієвська фотографувала табличку, директор, побачивши це, хамовито заявив: «Я зараз заберу фотоапарат і вижену тебе звідси». Свою заборону знімати в коридорі друкарні Литваков мотивував тим, що будівля є режимним об’єктом.

Також він кілька разів заявив, що має право за законом вигнати кореспондента з друкарні.

На запитання журналістки, чи знайомий він із ст. 171-й КК України («перешкоджання законній професійній діяльності журналіста»), Литваков не відповів, але продовжив хамити і пред'являти претензії.

На запитання, чим він мотивує свої наміри вигнати журналіста з друкарні, він відповів: «Я хочу так! У мене режимне підприємство! Ви знаходитесь на території режимного підприємства. Так ось будьте ласкаві вести себе на території режимного підприємства, в коридорах і скрізь так, як диктуватиму я».

Потім в ситуацію втрутився голова Виборчкому АРК Михайло Малишев, який пояснив Литвакову, що кореспондент знаходиться в друкарні для освітлення засідання Виборчкому. Після чого Литваков припинив свої претензії і віддалився. 

Медіа-юрист Інституту масової інформації Роман Головенко так прокоментував цей інцидент:

“Підприємство не є загальнодоступним об'єктом і фотографування на ньому варто узгоджувати з керівництвом. В окремих випадках обмеження зйомки на підприємствах випливає із законів, що визначають певний вид таємної інформації, але частіше обмеження виникає на підставі того, що на території підприємства може бути зафіксована і потім розповсюджена його конфіденційна інформація.

У даному випадку суспільний інтерес щодо нормальної реалізації виборчих прав (конкретно - обмеження доступу до місця друку бюлетенів та недопущення поширення інформації про особливості відповідного виробничого процесу) переважає суспільний інтерес щодо обмеження впливу куріння на здоров'я працівників підприємства.

Фактично журналісти були допущені на поліграфкомбінат як виняток в силу вимоги Закону про допуск представників ЗМІ на засідання виборчкомів. Очевидно, керівництво комбінату з якихось причин не пояснило відвідувачам свого підприємства правила поведінки на ньому”.

Liked the article?
Help us be even more cool!