ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У кожного своя історія: від катування струмом до спроб розстрілу – журналіст про жителів звільненої Макіївки

21.11.2022, 11:50
Фото – Мар'ян Кушнір
Фото – Мар'ян Кушнір

Кореспондент "Радо Свобода" Мар'ян Кушнір перший із журналістів, кому вдалося потрапити до звільненої Макіївки Луганської області.

Своїми враженнями та емоціями від побаченого він поділився на сторінці у Facebook.

"Ми заїжджали в Макіївку на Луганщині по розбитій дорозі, обабіч якої валялася спалена техніка. Всю дорогу нас супроводжував акомпанемент музики війни: танки, артилерія, стрілкотня. Дощ накрапав по капоту машини, яка врізалася в глибину щойно звільнених земель. Розбитий дім, сморід пороху і розкисле болото, сформоване гусеницями додавало антуражу. У Макіївці близько восьми місяців залишалися люди, які бачили формування так званих еленерівців, кадирівців, російської армії. У кожного своя історія: від катування струмом до спроб розстрілу", – написав журналіст.

За його словами, у селі до них із вщент розбитого будинку вибігла дівчинка Софія разом з мамою. У її дім прилетів снаряд росіян.

"Дитя вийшло на двір, тримаючи в руках свинку Пепу. "Як я її можу залишити? Вона ж уже пів війни пройшла". Акваріум, правда, не вижив. Розлетівся на дрібні шматки, а от свинка – вижила.

Софійка стоїть посеред вулиці, без дому і зі своєю улюбленицею. Куди далі? Де її дім? Як жити? Здається, дитя вже більше не має думок у голові. Страх. Суцільний страх. Її погляд був настільки різкий, що в моєму горлі створився ком. Вона дивилася не на мене, не на свою маму і навіть не на свій дім. А дивилася кудись далеко. Крізь стіну. В нікуди", – згадує Мар'ян Кушнір.

За його словами, у цей час прилетів снаряд і Софійка з мамою підбігли до автомобіля, у якому їхав Мар'ян. Родину евакуювали.
 
У коментарі представниці ІМІ, кореспондент "Радіо Свобода" зазначив, що того дня із села вдалось евакуювати 14 людей. Евакуаційну місію влаштувала волонтерка Ольга Зайцева. Разом з нею кореспондент і приїхав до села.

Цього року журналіст, воєнний кореспондент "Радіо Свобода" Мар'ян Кушнір став лауреатом українського конкурсу "Честь професії". Його матеріал "Бій на Київщині: українські військові пішли у контрнаступ" переміг у номінації "Найкраще новинне висвітлення резонансної події".

Liked the article?
Help us be even more cool!