ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Колумбії суд провів перше засідання в метасвіті

28.02.2023, 12:44
Фото – Municipal Criminal Court 69 / via REUTERS
Фото – Municipal Criminal Court 69 / via REUTERS

Суд у Колумбії провів цього року перше засідання в метасвіті та сподівається й надалі експериментувати з віртуальною реальністю, повідомляє Reuters.

Учасники провадження з’явилися на двогодинному засіданні адміністративного суду департаменту Магдалена у вигляді аватарів у віртуальній залі. Аватар судді Марії Кіонес Тріани був одягнений у чорну суддівську мантію.

“Відчуття були автентичнішими, ніж від відеоконференції”, – розповіла виданню про свої відчуття Кіонес, зазначивши, що досвід був “неймовірним”. За словами судді, в Zoom “багато хто вимикає камеру й ти не уявляєш, чим вони займаються”.

Відтепер це провадження, ініційоване регіональною транспортною спілкою проти поліції, частково відбуватиметься в метасвіті, можливо включно з ухваленням вироку, зазначила суддя Кіонес. 

Також вона припускає можливість проведення віртуальних засідань в інших справах. “Це – науковий експеримент, який доводить, що таке можливо… за умови, що всі учасники згодяться, [мій суд] і надалі працюватиме в метасвіті”, – додала вона.

Судове засідання відбулося 15 лютого й супроводжувалося YouTube-трансляцією. Воно пройшло без особливих негараздів, за винятком дещо приголомшливої зміни ракурсів та викривленого передання деяких рухів.

Суддя Марія Кіонес підтвердила конституційну легітимність віртуального суду, але визнала, що експеримент не набув широкої підтримки: 70% глядачів були незадоволені.

Фото Municipal Criminal Court 69 / via REUTERS

Професор з громадської політики в колумбійському університеті Розаріо Хуан Девід Ґутьєррез зазначив, що практиці використання метасвіту для судових проваджень ще є куди рости.

“Для цього потрібне фізичне обладнання, яке є далеко не в усіх. З огляду на це виникають питання щодо доступності правосуддя й рівності”, – сказав він Reuters.

Кіонес погодилася, що питання вартості й доступності ще треба обговорювати. Втім, вона виступила за використання метавсесвіту, зокрема, у справах про домашнє насильство, адже так учасники зможуть перебувати в одному просторі, водночас не бачачи одне одного фізично.

Ґутьєррез зазначив, що колумбійські судді вишукують будь-яких способів зменшити навантаження на судову систему країни: “Ми створюємо таку собі ілюзію, що технології полегшать нам життя, але іноді ситуація виявляється протилежною”.

Колумбія є однією з найперших країн у світі, які спробували провести судове засідання в метавсесвіті – імерсивній віртуальній реальності, покликаній наблизити цифровий простір до справжнього життя, часто за допомогою аватарів, що представляють кожного учасника.

Як повідомляв ІМІ, у жовтні 2022 року генеральний директор компанії Meta Марк Цукерберг презентував свій аватар у метасвіті, який також має ноги.

Liked the article?
Help us be even more cool!