ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Херсоні виборець-журналіст хотів винести бюлетень з дільниці (Оновлено)

21.07.2019, 11:04
Фото - скриншот з відео oporaua.org

У Херсоні виборець, який зареєструвався на дільниці як журналіст медіа “Правовий контроль України”, сховав один з бюлетенів в кишеню, а коли це помітили члени комісії та спостерігачі, швидко вкинув його в скриньку, повідомляє Опора.

Інцидент стався на ДВК №650783 о 7:15. Після початку голосування він взяв два бюлетені і пішов в кабінку, оскільки як виборець мав голосувати на цій дільниці.

“Бюлетень з кандидатами в народні депутати по одномандатним виборчим округам він не кинув в скриньку для голосування, а поклав в ліву кишеню й пішов у напрямку до виходу. Його зупинили члени ДВК, зробили зауваження. Громадянин пояснив це тим, що він не хоче голосувати за мажоритарників і не знає, що не можна забирати бюлетень із собою. В супроводі представника ДВК громадянин кинув бюлетень в урну”, – передає спостерігач.

Представники правоохоронних органів, які знаходяться на дільниці, відреагували на ситуацію й викликали наряд для складання протоколу. На відео громадянин дає пояснення поліції.

Як повідомляється на сайті Національної поліції в Херсонській області, до поліції звернувся спостерігач однієї з дільничних виборчих комісій, яка розташована на території Дніпровського району міста. 

Заявник повідомив, що ними був затриманий  чоловік, який намагався винести виборчий бюлетень. 

Наразі на місці працює слідчо-оперативна група Дніпровського відділення поліції.

Попередня правова кваліфікація правопорушення – ч.1 ст. 158-1 Кримінального кодексу України “Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз”. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу в сумі від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років.

Як повідомив координатор довготермінового спостереження громадянської мережі Опора в Херсонській області Максим Єлігулашвілі, практика, коли штаби і кандидати використовують статусу журналіста для своїх представників, розповсюджена.

“Так, дійсно, людина, що намагалася винести виборчий бюлетень, раніше реєструвалася на цій дільниці у якості журналіста. На жаль, практика, коли штаби і кандидати використовують статусу журналіста для своїх представників, розповсюджена. Ми постійно фіксуємо такі випадки. Люди не можуть назвати прізвище редактора чи адресу редакції, і тим паче не розуміють, що таке редакційне завдання. У цьому випадку журналістське посвідчення у людини було короткотерміновим. Строк його дії вийде 31 липня”, - розповів Максим Єлігулашвілі в коментарі представнику ІМІ у Херсонській області.

Видання “Правовий контроль України” заявило, що чоловік, який намагався винести бюлетень, є позаштатним кореспондентом газети.

“Хочемо зазначити, що редакція не несе відповідальність за особисті неправомірні дії громадян, які стали спецкореспондентами нашої редакції на громадських засадах. Редакія уповноважувала своїх представників діяти в рамках виключно редакційного завдання”, - повідомило видання.

Liked the article?
Help us be even more cool!