ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Казані затримали редакторку Радіо Свобода, інкримінують відмову зареєструватись "іноземним агентом"

Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

У Казані (столиця Республіки Татарстан, РФ) 18 жовтня затримали редакторку Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа Алсу Курмашеву. Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода “Idel.Реалии”.

Її підозрюють у відмові зареєструватися як так званий “іноземний агент” – за частиною 3 статті 330.1 Кримінального кодексу РФ (“Невиконання встановленого законодавством РФ обов’язку з подання до уповноваженого органу документів, необхідних для внесення до реєстру іноземних агентів, вчинене особою, яка здійснює цілеспрямований збір відомостей у галузі військової, військово-технічної діяльності РФ, які в разі їхнього отримання іноземними джерелами можуть бути використані проти безпеки РФ”).

На думку слідчого комітету РФ, Курмашева мала надати відповідні документи для внесення її до реєстру “іноземних агентів”. Водночас міністерство юстиції Росії зі своєї ініціативи не вносило журналістку до реєстру.

Курмашеву затримали на 48 годин і доставили до ізолятора тимчасового тримання. Найближчим часом їй оберуть запобіжний захід. Їй загрожує позбавлення волі терміном до п'яти років. 

Редакція Радіо Вільна Європа закликала звільнити Алсу Курмашеву.

Як пише медіа, Алсу Курмашева – громадянка Росії та США, яка проживає в Празі (Чехія) зі своїм чоловіком та дітьми. Вона приїхала до Росії за сімейними обставинами в середині травня. За кілька тижнів силовики затримали її в казанському аеропорту. У Курмашевої вилучили американський та російський паспорти. Згодом суд у Казані оштрафував її за неповідомлення російської влади про друге громадянство.

Журналістка висвітлює проблеми етнічних меншин у Волго-Уральському регіоні Росії, а також питання захисту та збереження татарської мови та культури на тлі посилення останніми роками тиску російської влади на корінні народи РФ.

Російська влада може оголосити “іноагентом” будь-кого, хто перебуває під “іноземним впливом”. Нині в реєстрі кілька сотень так званих агентів: фізичних осіб, ЗМІ, НКО та рухів.

Російський мін'юст 2017 року визнав проєкти Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа – “Idel.Реалії” та Азатлик Радіоси – “іноземними агентами”.

Liked the article?
Help us be even more cool!