ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Казахстані силовики затримали активістку за фотографію з уявним плакатом

13.05.2019, 13:46
Фото - Фейсбук Bota Aspan

У Казахстані силовики затримали активістку за фотографію з уявним плакатом у Facebook. Про це Жанбота Алжанова написала на своїй сторінці у Facebook, повідомляє Центр прав людини ZMINA.

Жанбота Алжанова – казахська активістка, яка допомагає затриманим на акціях протесту людям. 6 травня вона опублікувала на своїй сторінці у Facebook фотографію, де разом з подругою тримає “уявний плакат”.

“Вирішили вийти з таким плакатом. Як думаєте – затримають? Начебто нічого провокаційного не написано”, – іронічно підписала світлину Алжанова.

Уже 9 травня активістку затримала поліція. Алжанова розповіла, що, коли вона їхала в автобусі зранку, її разом з іншими пасажирами заблокував легковий автомобіль. Згодом з нього вийшли люди, які попросили її пройти разом з ними.

“Один з них був у лікарняній масці, він і запитав: “Жанбота?” Я відповіла: “А що”, вони сказали: “Ходімо з нами”, я запитала навіщо, вони відповіли: “Ходімо, зійдіть і поговоримо”, – розповіла дівчина.

Коли активістка сказала, що не хоче йти з незнайомцями, вони силоміць витягли її з автобуса:  “Їх було троє. Двоє азійської зовнішності і один слов'янської. Всім близько 30 років. Троє невідомих чоловіків викрали мене серед білого дня: вони силоміць заштовхали мене в машину, тримали за руки і ноги, вихопили в мене мій телефон і почали рух. Я чинила опір, не розуміючи, хто мене тримає, куди везуть і що хочуть зробити. У мене був шок”.

На запитання Алжанової чоловіки не відповідали, а згодом виявилось, що її доставили до відділку поліції.

“Мене винесли з машини, а співробітники, що мешкають всередині будівлі, моїм голосінням і крикам про допомогу – не надали жодного значення і навіть посміялися”, – додала активістка.

На прохання дівчини показати посвідчення силовики реагували агресивно та погрожували “вліпити 15 діб арешту”. Виявилось, що Алжанову привезли, щоб допитати як свідка:

“Повістки мені в автобусі ніхто не показав, а відразу почали тягти з автобуса в машину. Мене опитували про мої громадянські погляди і які саме соціальні проблеми мене турбують”.

Правоохоронці підозрювали Алжанову у зв'язках з опозиційним рухом “Демократичний вибір Казахстану”, який у країні вважають екстремістським. Дівчину допитували понад дві години, а адвоката пустили тільки ближче до вечора.

“Мій особистий підсумок сьогоднішнього свята – садна по всьому тілу, пара синців, відкрита рана на лівій долоні, біль у щелепі з правого боку, біль по всьому тілу, гастрит, що загострився, приниження моєї гідності і сім годин втраченого життя”, – підбила підсумки активістка.

Як нагадує Центр прав людини ZMINA, незабаром у Казахстані мають відбутися вибори. У зв'язку з цим влада посилила тиск на активістів та громадянське суспільство. Нещодавно суд дав п'ять діб арешту активісту Роману Захарову, який розгорнув плакат з цитатою з Конституції Казахстану. Ще одним показовим випадком стало затримання силовиками жителя міста Уральська, який вийшов на центральну площу міста з порожнім плакатом.

Нещодавно влада країни обмежила на декілька годин доступ громадян до незалежних видань, зокрема казахської служби Радіо Свобода, а також заблокувала соцмережі Facebook, Instagram, Telegram і Youtube.

Liked the article?
Help us be even more cool!