ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Казахстані журналіста засудили до чотирьох з половиною років тюрми за дописи в Telegram

У Казахстані суд Астани засудив журналіста Даніяра Аділбекова до позбавлення волі на чотири з половиною роки, визнавши винним у “свідомо неправдивому доносі” та “поширенні свідомо неправдивої інформації” в Telegram. 

Про це повідомляє казахська служба Радіо Свобода.

Звинувачення йому висунули на основі публікацій у телеграм-каналі про голову правління аеропорту Астани Юсуфа Рашеда Альджавдера та про головну редакторку видання El Media Гульжан Єргалієву.

Даніяр Аділбеков. Фото – казахстанська служба Радіо Свобода

Прокурор просив суд призначити Аділбекову покарання п'ять років ув'язнення.

У цій справі також судили нафтотрейдера Ерлана Саудегерова. Його засудили до трьох років позбавлення волі умовно. Підсудні відкинули висунуті звинувачення.

Як пише видання, Даніяра Аділбекова затримали та арештували 27 березня 2024 року, а суд над ним розпочали в серпні. Приводом для кримінальної справи стали дописи журналіста в його телеграм-каналі. 

В одному з дописів стверджувалося, що компанія Vitol, яка займається скуповуванням та перепродажем нафти, використовує адміністративні важелі заступника міністра енергетики Єрлана Аккенженова. Сам посадовець заперечує лобіювання інтересів компанії.

Адвокати під час слідства та суду неодноразово вказували на процесуальні порушення та наголошували, що в справі немає доказів провини їхніх підзахисних.

У травні понад десяток казахстанських журналістів звернулися до президента Касим-Жомарта Токаєва та органів безпеки із закликом звільнити Аділбекова з-під варти та забезпечити прозоре розслідування кримінальної справи.

Аділбеков у травні заявив про тиск і тортури з боку співробітників комітету національної безпеки. За словами Аділбекова, співробітники комітету нацбезпеки Казахстану пропонували йому обмовити інших колег в обмін на пом'якшення вироку суду. Після того як журналіст відмовився це зробити, йому, як він стверджує, погрожували притягненням до кримінальної відповідальності його матері та дружини за надуманими звинуваченнями. У спецслужбі згодом заперечували правдивість цих заяв, пише Радіо Азаттик.

Liked the article?
Help us be even more cool!