ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Казахстані в школах заборонили носити хіджаб

Фото – picture-alliance / dpa / A. Heimken
Фото – picture-alliance / dpa / A. Heimken

Уряд Казахстану заборонив учням і вчителям шкіл носити хіджаб. Посадовці наголошують на необхідності збереження секуляризму, тим часом деякі дівчата кидають школу на знак протесту, повідомляє DW.

Нещодавня заява уряду Казахстану про заборону носіння хіджабу в навчальних закладах спричинила запеклі дебати в країні.

“Вимоги до шкільної форми забороняють носіння хіджабу, оскільки будь-який атрибут, символ, елемент так чи інакше мають на увазі пропаганду віросповідання, якого вони стосуються. Забезпечуючи рівність усіх релігій перед законом, принципи світськості роблять не допускати переваги будь-якої релігії”, – йдеться в заяві в розділі “Для громадян” на сайті уряду Казахстану від 16 жовтня.

Заборона на носіння хіджабу поширюється також на вчителів шкіл, однак не діє поза школами.

За офіційними даними, майже 70% населення Казахстану сповідують іслам. Швидко з'явилися як прихильники, так і противники запроваджених владою заборон. Прихильники повністю згодні з позицією уряду, наголошуючи, що Казахстан – світська країна, а тому особливих привілеїв для будь-якої релігії в ній не має бути. Противники впевнені, що обмеження на носіння в школах хіджабу є утиском прав тих осіб, які хочуть це робити, і порушує принципи свободи совісті.

Противники нововведення демонструють свою незгоду навіть досить радикальними методами. Міністр освіти Казахстану Гані Бейсембаєв підтвердив інформацію, яка раніше з'явилася, що тільки в Атирауській області через заборону на носіння хіджабу в школах з початку вересня припинили відвідування 150 дівчаток. А в Туркестанській області, як повідомляється, двоє чоловіків побили директорку місцевої школи за те, що вона не допустила до занять дівчаток у хіджабах.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив на національному з'їзді вчителів у столиці Астані, що школа – це навчальний заклад, куди люди приходять здобувати знання, а релігійні переконання – це приватна справа. 

“Свобода віросповідання в нашій країні гарантована законом. Я вважаю правильним, щоб діти самі вирішували, коли вони виростуть і сформують свій власний світогляд”, – сказав Токаєв, додавши, що Казахстан був і залишиться світською державою.

Як повідомляв ІМІ, у червні 2023 року суд в Ірані засудив до двох років ув’язнення умовно акторку Афсане Баєган за появу в громадських місцях без хіджабу. З квітня влада Ірану почала встановлювати в громадських місцях камери відеоспостереження, щоб виявляти жінок без хіджабу.

Liked the article?
Help us be even more cool!