ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Камеруні знайшли тіло викраденого журналіста Мартінеза Зоґо

24.01.2023, 12:11
Фото – Africa24
Фото – Africa24

У Камеруні, поблизу столиці Яунде, знайшли замордоване тіло журналіста Мартінеза Зоґо. П’ять днів тому його викрали невідомі нападники, пише The Guardian.

Медійні правозахисники заявили, що зникнення й загибель Зоґо є черговим свідоцтвом того, як небезпечно займатися журналістикою в цій африканській країні.

За словами правозахисної медійної організації "Репортери без кордонів" (RSF), Зоґо – директора приватної радіостанції Amplitude FM – викрали невідомі нападники 17 січня. Журналіст намагався зайти до поліцейського відділку, щоб урятуватися, але не зміг.

Останнім часом Зоґо в ефірі радіо висвітлював справу про можливу розтрату, у якій фігурувало пов’язане з урядом видання, зазначають "Репортери".

"Камерунська журналістська спільнота втратила одного зі своїх членів, що став жертвою ненависті й варварства, – йдеться в заяві журналістської профспілки Камеруну. – Де в Камеруні свобода думки й свобода самовираження, коли робота в ЗМІ пов’язана зі смертельною небезпекою?" 

Колега Зоґо, головний редактор Amplitude FM Шарлі Амі Тчуему, підтвердив факт викрадення й загибелі Зоґо. Поліція й уряд не відповіли на прохання прокоментувати.

Цей випадок стався в контексті низки нападів на журналістів у Камеруні, де править президент Поль Бія, який уже кілька десятиліть переслідує свою опозицію.

Камерун є однією з багатьох держав на континенті (від Буркіна-Фасо до Ефіопії та Екваторіальної Гвінеї), де журналісти заявляють про загрозу свободі преси з боку авторитарних урядів.

"Незважаючи на те що медійний ландшафт Камеруну – один з найрізноманітніших в Африці, ця країна також є однією з найнебезпечніших для журналістів, які працюють у ворожому й небезпечному середовищі", – йдеться в профілі Камеруну від "Репортерів".

У липні 2015 року був заарештований репортер мовника Radio France Internationale, Ахмед Абба; його засудили до двох років ув’язнення за звинуваченням у тероризмі, котре правозахисні групи назвали фальсифікованими. У 2019 році злодії побили й зарізали Поля Шута – репортера, що працював на приватну новинарню Cameroon Web.

Liked the article?
Help us be even more cool!