ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Херсоні депутати "закрили" від журналістів засідання комісії. Один уже вибачився

09.12.2021, 11:24
Фото – скріншот з відео “Херсон плюс”
Фото – скріншот з відео “Херсон плюс”

Депутати Херсонської міської ради, що входять до складу комісії з питань комунального майна, розглядаючи одне з питань порядку денного, вирішили провести закрите засідання. Для цього вони проголосували за видалення журналістів та працівниці пресслужби міськради із засідання.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу “Херсон плюс”.

Як повідомили журналісти, депутати мали розглянути фінансовий план комунального підприємства “Сервіс опт”. 

Подія відбулася ще 25 листопада, але сюжет журналісти випустили тільки 6 грудня. 

“Журналістці один з ініціаторів видалення, депутат від партії “Слуга народу” Юрій Попутько, повідомив, що депутати мають повне право провести закрите засідання, відповідно до регламенту міської ради. Тому вона вийшла. І, вже готуючи сюжет про засідання, ми дізналися про цей шокуючий інцидент”, – пояснив затримування з повідомленням про подію директор телеканалу Володимир Косюк.

Ініціаторами такого рішення, окрім Попутька, був депутат від цієї ж партії Євген Пляс, а підтримали таке рішення всі члени комісії. До того ж на засіданні була присутня секретарка Херсонської міської ради Галина Лугова, яка не була проти “закриття” комісії.

Регіональному представнику Інституту масової інформації не вдалося зв’язатися з нею, тож її позиція з цього приводу невідома.

Натомість подію прокоментувала директорка департаменту комунікацій міськради Гаяне Оганесян.

“Мені дуже прикро, що така ситуація взагалі мала місце. За час моєї роботи на посаді це перший подібний випадок. Адже департамент, який я очолюю з червня 2021 року, працює над тим, щоб діяльність Херсонської міської ради була максимально відкритою для всіх громадян. Наприклад, ми почали вести прямі трансляції засідань постійних депутатських комісій, чого до цього не робилось. Коментувати поведінку членів комісії, які є депутатами міської ради і яких обрали місцеві жителі, я вважаю не дуже коректним. Але хочу ще раз зазначити – ми відкриті до роботи з представниками всіх засобів масової інформації”, – розповіла вона.

Юрій Попутько 7 грудня дав телеканалу коментар, де ще раз підтвердив, що депутати мають право видаляти журналістів із засідання.

На цей випадок різко відреагували місцеві журналісти, після чого депутат змінив думку.

Увечері 7 грудня голова Херсонської обласної організації партії “Слуга народу” Юрій Соболевський заявив, що депутатів заслухали на засіданні політради обласного осередку та вирішили, що їхня поведінка була неприпустимою.

8 грудня депутат Херсонської міськради Юрій Попутько вибачився перед журналістами, визнавши, що порушив закон. “Зараз, аналізуючи ситуацію, я розумію, що дані дії були неправильними. Саме я був ініціатором переведення засідання в закритий режим, і рішення не дати можливості журналістам висвітлити ситуацію було помилковим. Тому особисто від себе хочу попросити вибачення в журналістів телеканалу “Херсон плюс” і наголосити на тому, що я завжди відкритий до спілкування з представниками преси”, – сказав він.

Рішення про “закриття” комісії він пояснив побоюванням провокацій.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає в діях посадовців перешкоджання законній журналістській діяльності, передбачене статтею 171 Кримінального кодексу України.

За його словами, представники влади, зокрема депутати й посадові особи органів місцевого самоврядування, зобов’язані діяти виключно за процедурою і в межах, передбачених Конституцією і законами України. 

“Якщо вони закривають засідання від журналістів, таке закриття повинне мати підстави, передбачені законом. Наприклад, якщо на засіданні розглядаються питання, пов’язані з державною таємницею і розголошення таких відомостей може завдати шкоди державі й суспільству. Але “побоювання провокацій” як підстава для закриття засідання відсутнє. Тому таке неправомірне обмеження журналістів в отриманні інформації може тягнути за собою для винних осіб кримінальну відповідальність за перешкоджання законній журналістській діяльності, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України”, – сказав юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!