ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Харкові правоохоронці затримали і допитали журналістку у справі повалення бюста Жукова

10.05.2018, 15:20
Анна Прокошева разом з адвокатом, фото Фейсбук А.Прокошевої

9 травня в Харкові правоохоронці затримали журналістку місцевого видання InsiderNews Анну Прокошеву, протримавши її майже п’ять годин у Немишлянському райвідділку в справі про повалення пам'ятника радянському маршалу Г. Жукову. Про це Анна Прокошева повідомила ІМІ.

За словами журналістки, 8 травня до неї додому приходили співробітники МВС у цивільному одязі і, пред'явивши посвідчення, сказали, що їй необхідно звернутися до слідчого Ломакіна в Немишлянський райвідділок у зв'язку з підозрою у співучасті в подіях у ніч з 5 на 6 травня, коли було повалено пам'ятник Жукову. У правоохоронців не виявилося повістки, тож журналістка сказала, що як знайде адвоката, то найближчим часом приїде.

“Приблизно в обід мене набрав уже особисто слідчий, нагадав, що мені необхідно до них прибути. Цього ж дня я уклала договір з адвокатом, який потім зателефонував слідчому для уточнення якихось моментів. До райвідділку ми домовилися з захисником відправитися в другій половині дня 9 травня. У першій половині дня я планувала відправитися на Меморіал відзняти матеріал та зібрати необхідну кількість інформації для написання статті”, - розповіла Прокошева.

Проте 9 травня, тільки-но вона вийшла з під’їзду, до неї підбігли шестеро правоохоронців, затримали її та доставили в райвідділ поліції. Під час затримання вони показали їй повістку, уточнила Прокошева.

“Після того як показали повістку (в  руки я її отримала вже у слідчого), в якій було зазначено, що я маю прибути до слідчого відділу Немишлянського ВП 9 травня о 9:00 (приблизно через годину після мого примусового затримання) для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження”, - розповіла вона. При цьому Прокошева зауважила, що їй навіть не дали зателефонувати своєму адвокату, сказавши, що вона зможе це зробити пізніше.

“У дорозі мене неодноразово намагалися витягнути на різного роду розмови: куди збиралася йти, то де все-таки я живу, хто звалив пам'ятник Жукову, для чого я йшла на Меморіал “пакості” робити тощо”, - розповіла журналістка.

Згодом вона переговорила телефоном зі своїм адвокатом і чекала на його приїзд.

“Доки я його (адвоката - ред.) чекала, мені сказали, що зараз підемо знімемо відбитки пальців. Щодо моєї згоди на це мова також не велася”, - сказала вона, додавши, що таки відмовилася знімати відбитки.

Коли приїхав адвокат, у його присутності правоохоронці допитали її у якості свідка та призначили наступний допит на 15 травня.

Журналістка не виключає, що її затримання пов’язане з оприлюдненням інформації, ілюстрованої фотографіями, про повалення бюста Жукова на місцевому сайті Insider News 6 травня.

“Щодо моїх здогадок про причини такого реагування правоохоронців, можливо, це пов'язано з дописом на офіційній сторінці мера міста у Фейсбуці, а особлива увага до моєї персони пов'язана з оперативністю викладення інформації про нічний інцидент”, - розповіла вона.

Водночас Анна Прокошева відмовилась відповідати, чи була вона присутня під час повалення пам’ятника.

Адвокат журналістки Анатолій Тарасенко розповів NewsRoom, що Прокошева проходила у справі про хуліганство як підозрювана, проте потім її статус був змінений на свідка. При цьому, стверджує адвокат, під час затримання правоохоронці припустилися низки порушень: зокрема, хапали дівчину за руки і чинили тиск, чим завдали їй психологічну травму. У зв'язку з цим юрист вручив слідчим заяву про злочин.

“Я відразу ж після приїзду в райвідділ подав скаргу про правопорушення, передбачене статтею 161 КК України (порушення рівноправності громадян). Чому так швидко? Заява вже була готова заздалегідь, відразу ж після затримання Анни. Однак на даний момент, наскільки мені відомо, в ЄРДР її не внесли”, - повідомив Тарасенко.

Пам'ятник Г. Жукову біля адміністрації Немишлянського району було пошкоджено вночі 6 травня, однак уже вранці наступного дня комунальники відновили монумент. Тоді міський голова Харкова Геннадій Кернес через свою сторінку в Facebook звернувся до поліції щодо цього інциденту, а правоохоронці після перевірки відкрили кримінальне провадження за статтею 296 КК України (“Хуліганство”).

Liked the article?
Help us be even more cool!