ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Харкові побили фрилансера, який знімав сюжет про порушення карантину

04.05.2020, 10:43
Фото – скриншот з відео Микити Книша
Фото – скриншот з відео Микити Книша

У Харкові вночі 1 травня побили фрилансера, експерта з кібербезпеки Микиту Книша, який знімав сюжет про дотримання карантину. Про це він повідомив 1 травня у фейсбуці, опублікувавши після нападу відео.

Як розповів Книш, повертаючись додому, він вирішив зняти невеликий сюжет про порушення умов самоізоляції “золотою молоддю”, яка збирається під торговельним центром.

“Побили за те, що знімав сюжет про порушення умов самоізоляції. Я знімав сюжет про порушення умов карантину. Неподалік мого будинку, під парковкою ТРЦ “Мега Антошка”, регулярно збирається “золота молодь”, яка відкриває багажники своїх автомобілів, курить кальяни, тусить, ця вся тусовка іноді триває до третьої-четвертої ранку”, – розповів він. 

За його словами, він викликав поліцію, щоб подивитися на її реакцію, чи вона когось штрафуватиме чи попереджатиме. Але поліція, за його словами, “демонстративно залишила місце”. Коли правоохоронці поїхали, на фрилансера одразу ж напали.

“Рівно за 5–15 секунд після того, як копи залишили місце події, на мене напали, відібрали телефон, рюкзак з ноутбуком. Людина, яка відібрала в мене телефон, відразу його викинула. А ноутбук та рюкзак, у якому були інші мої речі, вона занесла вбік”, – розповів Книш. 

Після нападу він знову викликав поліцію, приїхала оперативно-слідча група. Зафіксували. 

“Я зняв побої: обличчя постраждало трошки, пару синців на тілі. Не сказати, що я сильно засмучений або побитий, переживу. Глобально ця історія показує, що карантин – це цілковита профанація, ніхто нікого не карає”, – розповів Книш.

Як написав Книш на "Цензор.Нет", основна його спеціалізація – кібербезпека, проте в низці ЗМІ в нього є колонки та блоги, де він пише. “У сфері інформаційної безпеки я заробляю гроші і є співвласником низки компаній, які продають послуги з інформаційної безпеки (послуги хакерів у законному руслі). У вільний від кібербезпеки час я пишу для різних видань”, – написав він. 

За його словами, його колонки можна почитати на "Українській правді", "Економічній правді" та блог на "Цензор.Нет".

Він додав, що не працює як штатний журналіст, водночас у нього були журналістські посвідчення позаштатного журналіста від харківських видань 2day.kh.ua і ТОВ "ІА Інформбюро".

“У ситуації, коли поліція не дає ради з контролем за карантином, я вважаю своїм принциповим громадянським обов'язком боротися з цією проблемою самостійно і висвітлювати її”, – написав він.

Як повідомила Нацполіція Харківської області, відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 187 ("Розбій") та ч. 2 ст. 345-1 ("Погроза або насильство щодо журналіста") Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, згідно із санкціями статей, передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.

За даними поліції, правоохоронці провели огляд місця події, опитали свідків, вилучили записи з камер відеоспостереження.

Унаслідок події потерпілий дістав тілесні ушкодження, а також у нього відібрали рюкзак, у якому містилися ноутбук, телефон та зброя.

Постраждалий із забоями тулуба та обличчя звернувся по медичну допомогу до лікарні.

Під час обстеження прилеглої території працівники поліції виявили рюкзак з речами потерпілого.

Liked the article?
Help us be even more cool!