ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Гонконзі через закон про "іноземні сили" закрило офіс американське Радіо Вільна Азія

У Гонконзі (район Китайської Народної Республіки з автономним статусом) закрило свій офіс некомерційне Радіо Вільна Азія (RFA), що фінансується США та транслюється десятьма азійськими мовами. Це відбулося після того, як місто вирішило посилити перевірку “іноземних сил”, повідомляє Громадське з посиланням на Wall Street Journal.

23 березня в Гонконзі набув чинності закон, що передбачає суворе покарання за втручання “іноземних сил”, які, як вважає адміністрація міста, можуть загрожувати національній безпеці. Також закон криміналізує володіння або розголошення державної таємниці.

Міністр безпеки Гонконгу Кріс Тан на брифінгу в лютому розкритикував RFA за нібито некоректні повідомлення радіостанції про новий закон, додавши, що медіа фінансується Вашингтоном.

Президент RFA Бей Фанг 29 березня заявив, що радіостанція закриває свою редакцію в Гонконзі у відповідь на закон і більше не матиме штатного персоналу в місті, але збереже там офіційну реєстрацію ЗМІ.

За словами Фанга, дії влади Гонконгу “викликають серйозні питання про здатність працювати безпечно”. Він також заперечив, що редакційна політика радіостанції залежить від спонсора – Конгресу США.

У січні поліціянти Гонконгу заявили, що “дуже обурені” тим, що видання дало платформу Теду Хуею, колишньому продемократичному законодавцю, який зараз перебуває в Австралії. Поліціянти вважали, що RFA дозволило Хуею викривити історію про відставку офіцера поліції британського походження, відомого своєю участю під час антиурядових заворушень 2019 року.

Видання нагадує, що нові зміни до законодавства Гонконгу про національну безпеку доповнюють попередні, які Пекін нав’язав місту у 2020 році, після масових антиурядових протестів. Після того як попередній закон набув чинності, десятки опозиціонерів, зокрема продемократичних активістів і колишніх депутатів, втекли або були ув’язнені.

Популярні продемократичні новинні видання, такі як Apple Daily та Stand News, також закрилися під тиском попереднього закону.

Джиммі Лая, видавця Apple Daily, зараз судять за звинуваченнями в національній безпеці, а двох колишніх головних редакторів Stand News звинувачують у змові з метою публікації підбурливих матеріалів.

Liked the article?
Help us be even more cool!