ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Франції арештували білоруського художника, який намагався розкопати могилу Ван Гога

Олексій Кузьмич біля могили Ван Гога під час акції Renaissance. Фото – "Наша Ніва"

У Франції на місяць заарештували білоруського художника Олексія Кузьмича, який намагався розкопати могилу Ван Гога в межах перформансу. Йому загрожує депортація, повідомляє “Настоящее время”.

Кузьмич проводив свою акцію на цвинтарі у французькій комуні Овер-сюр-Уаз 29 липня. Художник прийшов у білому костюмі й з білим гримом на обличчі. Він поставив будильник на надгробний камінь і звернувся до людей, що стояли біля могили, зі словами, що йому “нестерпно жити у світі, де закінчилися художники”. “Сьогодні знаменний день. Художник повертається у світ! Вітаю всіх нас із цим великим днем!” – сказав художник.

Після цього художник викопав кілька соняшників та продовжив копати під кущем плюща на могилі. Людям, що проходили повз, він пропонував приєднатися до його акції. 

Згодом до нього підійшли співробітники поліції та схопили його, в цей момент він кричав: “Ван Гог! Повернися!”

Художника, за словами його знайомих, судили наступного дня після затримання та відправили до ізолятора для іноземців. Якщо він сплатить штраф 1500 євро, покарання можуть зробити умовним. Йому також загрожує депортація, адвокати намагаються цього не допустити.

Олексій Кузьмич виїхав з Білорусі до України 1 вересня 2020 року, побоюючись, що його заарештують у справі, яку порушили після акції на виборчій дільниці у день президентських виборів 9 серпня. Того дня художник вийшов з кабінки для голосування в пов'язці на стегнах, а на груди прикріпив бюлетень з намальованим на ньому фалічним символом. Очі він зав'язав червоною пов'язкою і став у вигляді розп'яття. Таку саму акцію він повторив перед ОМОНом на проспекті Машерова в Мінську.

Пізніше він переїхав до Франції. У квітні 2021 року його та ще двох людей затримали в Парижі під час спроби проникнути до Єлисейського палацу. Видання Le Figaro писало, що в руках одного із затриманих був “коктейль Молотова”. Одна людина намагалася пробратися через паркан, дві інші знімали її на відео. Що саме робив Кузьмич, ЗМІ не повідомляли.

Liked the article?
Help us be even more cool!