ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Франції журналістка ризикує потрапити за ґрати через розслідування корупції в оточенні Макрона

23.05.2019, 15:05
Фото – Eric Feferberg / AFP / Getty Images

Генеральна дирекція внутрішньої безпеки (DGSI) викликала на допит 29 травня провідну французьку журналістку часопису Le Monde Ар’ян Шемен через її розслідування гучної справи про колишнього голову служби безпеки президента Олександра Бенала, повідомляє The Washington Post.

Як пише видання, цей виклик на допит “посилює хвилювання щодо свободи друку в макронівську епоху”. За інформацією видання, днями Генеральна дирекція внутрішньої безпеки вже викликала на допит в іншій справі трьох журналістів щодо продажу зброї Саудівській Аравії та примушувала їх розкрити джерела інформації. Тепер той самий орган викликав на допит в іншій справі іншу журналістку Ар'ян Шемен. У лютому представники прокуратури Парижа проводили обшук без ордеру в редакції відомого критичного інтернет-видання Médiapart, також через справу Бенала.

За даними The Washington Post, Шемен звинувачують у “вчиненні чи спробі вчинити правопорушення розкриття або оприлюдненні будь-яким способом інформації, яка так чи інакше прямо чи непрямо може призвести до розкриття особи яка є членом спецслужб”. Повістка на допит, копію якої отримав The Washington Post, попереджає, що журналістка, у разі доведення її провини, може бути позбавлена волі.

Висунути такі звинувачення стало можливим через новий закон, який провели в період “надзвичайного стану”, у квітні 2016-го, після паризького теракту 2015 року. Справа Шемен стала першою, де такі положення застосовують проти журналіста.

“Для преси настали дуже погані часи, – сказала Ар’ян Шемен, зазначивши, що працює в журналістиці з 1995 року. – Це вперше з пресою так поводяться”.

Уперше матеріали Ар’ян Шемен щодо Бенала з’явилися в липні 2018 року, але розслідування  постійно поповнювалося новими деталями і фактами та стало відоме як “справа Бенала”. Йдеться про колишнього голову служби безпеки президента, який мав дуже широкі повноваження. Усе почалося з невеличкого інциденту, коли під час маніфестації 1 травня 2018 року на площі Контрескарп у Парижі особа в цивільному вхопила за шию демонстранта та била його по голові. Як виявилося, цією особою в цивільному був Олександр Бенала – голова служби безпеки президента. Журнал L’Express свого часу запитував, на підґрунті чого 1 травня 2018 року заступник голови кабінету президента Республіки Бенала вдяг шолом, повісив на руку пов’язку поліцейського, роздавав накази правоохоронцям і застосував силу (бив по голові) до демонстрантів.

Проте, як свідчили матеріали Ар’ян Шемен та інших журналістів, що також зацікавилися справою, йшлося не просто про офіцера служби безпеки, який вийшов з-під контролю. Йшлося про інтриги президентського палацу, про таємничі дипломатичні паспорти Бенала, зв’язки 27-річного охоронця з російським мутним олігархом. Справа спричинила декілька відставок у французькому уряді. У ній з’являлося дедалі більше нових облич і деталей, а тепер чиниться тиск на журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!