ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Франції дві газети відмовились від інтерв’ю з Макроном через вичитку перед публікацією

22.05.2019, 16:49

Дві газети у Франції «La Voix du Nord» та «Le Télégramme» відмовилися брати участь у колегіальному інтерв’ю президента Еманюеля Макрона 20 травня, пише часопис «Le Monde» від 20 травня.

Одну з них, «La Voix du Nord» , не влаштовує умова, що Єлісейський палац має вичитати текст перед публікацією.

Голова держави домовився з профспілкою регіональної щоденної преси про колективне інтерв’ю, присвячене питанням європейського устрою за декілька днів до виборів до Європарламенту. У бесіді з президентом Франції у президентському палаці мали взяти участь близько 50-ти часописів, серед яких титани французької преси «Le Dauphiné libéré», «Ouest-France», «Le Parisien», «Sud Ouest», «Le Télégramme» та ще десяток медіа-холдингів.

У своєму Twitter головний редактор «Голосу Півночі» («La Voix du Nord») Патрік Янкелевич зауважив: «За п’ять днів до виборів (до Європейського парламенту) це зашкодить рівновазі висвітлення (виборчої – ред.) кампанії, про що ми намагаємося дбати.  Та публікація надається на попередню вичитку у Єлісейському палаці. Отож, це без нас».

В оточенні Еманюеля Макрона кажуть, що «поважають рішення редакції» не брати участь у інтерв’ю. «Газета послалася на принцип врівноваженості, ми це розуміємо», - зазначила особа, що є близькою до голови держави. «То не було вимогою, але побажанням, - запевняє джерело у президентському оточенні. – Вісім інших медіа холдингів регіональної преси прийняли принцип вичитки, але якщо б вони сказали «ні», інтерв’ю все одно відбулося б”.

Редактор Патрік Янкелевич додав у Twitter: «Ми тримаємо дистанцію у відношенні з політиками: вони не можуть більш ані вичитувати, ані правити інтерв’ю до публікації, така практика декілька десятків років існує в друкованій пресі».

Свого часу під час відрядження у регіон Макрон навіть відмовлявся надати інтерв’ю газеті.

Щодо «Le Télégramme», часопис не задоволений самим принципом колективного інтерв’ю та ще напередодні європейських виборів, тоді як Єлісейський палац останніми роками ігнорує регіональну пресу. Як сказав Юбер Кудюр’є, відповідальний редактор «Le Télégramme» : «Що за гібридний статус такого колективного інтерв’ю, яке дехто видає повним текстом, тоді як інші виривають фрагменти, іноді з неточностями інтерпретації того, що було сказано, а що не було».

Liked the article?
Help us be even more cool!