ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Фінляндії строковику інкримінують знімання в забороненій зоні

Солдату строкової служби в провінції Кайнуу на Сході Фінляндії оголосили підозру в державній зраді після того, як він сфотографував "важливий об'єкт" у застосунку Snapchat, що стало третім подібним звинуваченням останніми днями.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Поліція підозрює військового бригади Кайнуу в тому, що він знімав "важливий об'єкт" Сил оборони Фінляндії, чим розголосив державну таємницю.

У поліції міста Оулу, де розслідують справу, стверджують, що солдат без дозволу проводив знімання в Snapchat у зоні, яка класифікується як "критично важлива".

Подробиць про місце знімання не повідомляють, але відомо, що це відбувалося восени 2023 року й строковики не мають до нього доступу у вільний час.

Також строковику інкримінують службовий злочин, деталей якого також не вказано в матеріалах справи. Наразі триває досудове слідство, поліції ще належить допитати свідків.

Розголошення державної таємниці є серйозним злочином, який у Кримінальному кодексі Фінляндії класифікується як державна зрада. Мінімальне покарання за нього становить чотири місяці позбавлення волі, а максимальне – чотири роки.

Як зауважує Yle, підозри в розголошенні державної таємниці оголошують дуже рідко і до 2023 року не було відомо про жоден випадок, коли в таких справах фігурували призовники. Натомість напередодні стало відомо про двох військових, яким інкримінували цей злочин.

У лютому 2023 року в армії коментували Yle, що після початку повномасштабної війни Росії проти України загальні правила щодо публічності в соцмережах для військових не змінилися, але за їхнім дотриманням стежать уважніше.

Liked the article?
Help us be even more cool!