ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Дніпрі суддя вимагала від журналістів клопотання для зйомки портативною камерою

25.03.2019, 10:51

21 березня суддя Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпра відмовилася розпочати засідання в присутності журналістів 34-го телеканалу, посилаючись на те, що знімальна група не подала клопотання про відеозйомку.

Про це повідомила представниці ІМІ в Дніпропетровській області журналістка каналу Ольга Журавель.

За словами журналістки, у них була портативна камера і вони хотіли відзняти засідання в цивільній справі для програми “Преступление и наказание”.

“У нас була портативна камера: ми знімали без штативу і не планували прямої трансляції. Я знаю, що в такому разі ми не маємо подавати клопотання про відеозйомку. Але суддя, зайшовши до зали суду і побачивши нашу знімальну групу, почала питати, чому ми не подали клопотання. Потім почала говорити, що це порушення і що вона не відкриватиме засідання, доки ми не подамо клопотання про відеозйомку. Ми цього не зробили, оскільки засідання і так мало перенестися за клопотанням про перенесення від однієї зі сторін”, - розповіла Ольга Журавель.

На наступне засідання в цій справі вона планує подати клопотання про відеозйомку.

“Мені важливо відзняти матеріал для програми, тому я це зроблю. Але, на жаль, судді досі маніпулюють такими вимогами, хоча вони не є законними”, - сказала журналістка.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що в цьому випадку суддя неправомірно вимагала від журналістів клопотання про проведення зйомки.

За його словами, гласність судового процесу є одним з основних принципів прозорого і справедливого правосуддя. Він навів статтю 11 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, статтю 7 Цивільного процесуального кодексу України, відповідно до яких присутні в залі судового засідання представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду.

“Обмеження права на зйомку можливо лише у випадках оголошення закритих судових засідань - коли треба зберегти таємницю усиновлення, наприклад, або іншу охоронювану законом таємницю. Дозвіл судді потребується лише під час зйомки судових засідань у кримінальних справах, однак навіть там подання клопотання з боку журналістів, які не є учасниками процесу, неможливе, відповідно до законодавства України, а суддя має виносити свою ухвалу про дозвіл проведення зйомки без клопотання журналістів.

Таким чином, можна констатувати, що відбулася не заснована на нормах законодавства України заборона журналістам виконувати свої професійні обов'язки. Така дія має ознаки перешкоджання законній журналістській діяльності, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України”, - зазначив Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!