ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Черкаській міськраді з сесійної зали хочуть прибрати ЗМІ, бо "неприємно дивитися на спини журналістів"

08.04.2021, 18:32
Фото - zmi.ck.ua
Фото - zmi.ck.ua

У Черкаській міській раді збираються обмежити доступ журналістів у сесійну залу. Такі наміри 8 квітня на сесії озвучив секретар міської ради. Натомість пресі відведуть місце в ложі на другому поверсі, повідомляє інтернет-видання Zmi.ck.ua.

Під час сесії депутат Юрій Котолуп попросив розглянути можливість обмежити доступ до сесійної зали “людей, які можуть нести загрозу або провокувати конфліктні ситуації”. Причиною цьому став інцидент між міським головою Черкас та очільником місцевого осередку партії “Національний корпус”, який стався на минулій сесії 6 квітня.

“Хочу запропонувати не пускати таких людей. І якось вирішити питання з великою кількістю поліції. Я не бачу за доцільне, щоб така кількість була на сесії. Впевнений, що їй знайдеться робота і в місті”, – сказав Юрій Котолуп.

На що секретар міської ради Юрій Тренкін відповів, що зараз це питання відпрацьовується. І додав, що також вирішується питання і щодо розміщення журналістів у сесійній залі.

“Ми вважаємо, що журналісти повинні бути в ложі зверху, бо вони заважають працювати депутатам, які сидять спереду”, - сказав секретар міськради і пообіцяв озвучити відповідні напрацювання регламентної комісії на наступному засіданні.

Також він додав, що депутатам “неприємно дивитися на спини журналістів”, повідомляє видання 18000.

Позицію Тренкіна щодо журналістів підтримав депутат міської ради Віктор Євпак. “Щодо журналістів. Я підтримую ініціативу. Треба закупити обладнання, щоб у нас був прямий хороший стрім, відео. Тоді журналісти зможуть спокійно сидіти в ложі, чи де завгодно. Тоді буде краще працювати”, – сказав він.

Депутатка Надія Івашкова назвала обмеження щодо доступу людей на сесію – небезпечними. “Це небезпечна практика. Черкаси – це місто, де є елементи прямої демократії. Через один неприємний інцидент ми не можемо змінювати регламент, і не пускати людей”, – сказала вона.

Депутат Сергій Шмиголь закликав депутатів поцікавитися думкою журналістів: “Щодо налагодження роботи депутатів і журналістів, то я скажу так: давайте не робити добро для когось, не спитавши їхню думку. Якщо ми створюємо умови для журналістів, то давайте в них запитаємо, як організувати для них якісне перебування у залі”. 

А інший депутат, Роман Діскант, запропонував вводити персональні санкції проти тих, хто заважає депутатам: “Я вважаю, що треба вносити санкції персонально проти тих, хто “збуджує” тут і працює лише на камеру. Доступ має бути вільний, люди повинні виступати на сесії”.

Журналістів ідея з переміщенням обурила.

В коментарі представнику ІМІ у Черкаській області, зокрема, журналістка видання 18000 Єлєна Щєпак розповіла, що ідею перемістити журналістів на балкон, або на задній ряд, відділивши їх від депутатів окремою перегородкою, почали озвучувати ще з переобранням міської ради. 

“Тоді частина новообраних депутатів, зокрема з фракції “Слуга народу”, почали заявляти, що журналісти затуляють їм президію та трибуну”, - сказала журналістка.

За її словами, проблема була закладена ще кілька років тому під час проведення ремонту в сесійній залі, коли для журналістів не було облаштовано нормальних умов.

“Після тривалої критики такого рішення з боку журналістів для них “виділили” 2-3 стільці біля трибуни, – сказала Щєпак. – Гонитва за ними починається серед колег ще на початку засідання. Тим же, хто не встиг сісти, доводиться або стояти, або спиратися на підвіконня протягом усього засідання”.

Також Щєпак розповіла, що існує ціла низка причин, пов’язаних із роботою міської ради, чому журналісти під час засідань мають перебувати в залі, а не на балконі.

“Зокрема, це пов’язано з тим, що часто питання до порядку денного вносяться із голосу, проєкти рішень вчасно не публікують на сайті. Відповідно, аби адекватно подати інформацію у ЗМІ, журналістам доводиться просити проєкти рішень у депутатів, коли вони спускаються із трибуни. Те ж саме стосується депутатських запитів і звернень, текст яких взагалі ніде не публікується”, - сказала журналістка.

Також, додала вона, окремої уваги заслуговує відеотрансляція, яка формально є в залі, “але розібрати яку неможливо через її якість і поганий звук”. 

“За таких умов частина журналістів робить із депутатської зали власні стріми, що дозволяє жителям Черкас розуміти і бачити на власні очі, що відбувається на сесіях. Якщо ж депутати все-таки підуть на те, щоб пересадити журналістів на балкон, то цим буде порушено не лише права журналістів на висвітлення подій у міськраді, а й можливість жителів міста мати доступ до якісних відеотрансляцій, які забезпечують журналісти”, – зазначила медійниця.

Вона переконана, що пропозиції, які озвучують сьогодні депутати, спрямовані не на вирішення проблем з дискомфортом роботи медіа, а з забезпеченням “теплої ванни” для себе в сесійній залі. “Якщо депутати справді хочуть допомогти журналістам і створити їм належні умови, варто насамперед залучати до подібних дискусій і консультацій представників медіа”, – сказала Єлєна Щєпак.

Liked the article?
Help us be even more cool!