ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Чехії викрили російського агента, який має зв’язки з журналістами та політиками

17.10.2022, 16:45
Фото – AFP
Фото – AFP

Служба інформації з питань безпеки (BIS) Чехії повідомила про викриття російського агента, який має зв'язки з чеськими журналістами та політиками.

Про це йдеться у звіті контррозвідки за 2021 рік, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на видання Ceske Noviny.

За даними звіту, російський агент використовував їх для формування проросійського політичного порядку денного, координації публічних виступів політиків або медіації тем, які відповідають інтересам Росії.

На думку BIS, справа про причетність російських агентів до вибуху складів боєприпасів у Врбетіце та подальше висилання російських дипломатів з Чехії суттєво обмежила можливість особистих зустрічей між співробітниками посольства РФ та чеськими проросійськими активістами.

“Проте одному з впливових агентів, який працює від імені російської державної влади й також має зв'язки серед журналістів і посередницькі контакти з деякими політиками, вдалося підтримувати й розширювати контакти з проросійськими активістами”, – йдеться у звіті служби.

За даними BIS, агент використовував ці зв'язки для формування проросійського політичного порядку денного, координації публічних виступів політиків та медіації тем, які відповідають зовнішньополітичним інтересам Росії.

“Впливова група, частиною якої є цей агент, мала досить коштів, щоб підтримувати або навіть розширювати коло проросійських журналістів та активістів, які, окрім виробництва альтернативного медіаконтенту, організовували б публічні заходи, які могли б бути використані на користь російської пропаганди”, – зазначила BIS. Вона додала, що “залученим особам” відшкодовували витрати на підготовку матеріалів, а в деяких випадках навіть забезпечували поїздки за кордон, де їхня діяльність надалі координувалась і контролювалася.

За даними BIS, після скорочення кількості дипломатів у російському посольстві низка осіб, які мають зв'язки з російськими спецслужбами, також залишила країну. Тому в РФ змушені шукати “альтернативні варіанти” для проведення шпигунських операцій на чеській території, вважає контррозвідка. Для цього, як вона очікує, російські шпигуни використовуватимуть Шенгенську зону і країни, в яких Росія зуміла зберегти масовану дипломатичну і розвідувальну присутність.

Також служба зазначила, що до деяких проросійських активістів зверталися представники російських державних ЗМІ з метою отримання тенденційних думок, які можна було б використати для внутрішньої російської пропаганди.

Liked the article?
Help us be even more cool!