ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі журналіста-розслідувача засудили до восьми років позбавлення волі

26.10.2022, 13:27
Фото – Наша Ніва
Фото – Наша Ніва

Мінський міський суд засудив політв'язня, журналіста Сергія Сацука до восьми років позбавлення волі. Вирок оголосила суддя Світлана Бандаренко. Такого ж покарання для журналіста прокурор вимагав тиждень тому, повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

Сергій Сацук – головний редактор інтернет-порталу "Єжедневник" (ej.by), автор розслідувань про корупцію в державній системі.

Його затримали 8 грудня 2021 року, відтоді він перебуває в СІЗО №1 Мінська. Правозахисна спільнота визнала  його політв'язнем.

Сергію Сацуку інкримінували три кримінальні статті: "отримання хабаря", "розпалювання ворожнечі", "перевищення влади або службових повноважень". Суддя визнав підозрюваного винним в отриманні хабаря, вчиненому у великих розмірах, та перевищенні службових повноважень.

Також журналіста позбавили права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків, терміном на п'ять років. Крім того, суд постановив стягнути з обвинуваченого в дохід держави суму у 12 тисяч 384 білоруських рублів.

У Сергія Сацука були проблеми з владою задовго до арешту. На переконання його колег, кримінальні справи – це лише ширма, адже причина для переслідування одна – журналістські розслідування, пов’язані з масштабною корупцією. Насамперед у медичній сфері.

Як повідомляв ІМІ, у Білорусі жінку засудили до більш ніж двох з половиною років обмеження волі за коментарі в телеграмі.

Liked the article?
Help us be even more cool!