ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі відеооператору, який знімав мітинги, закидають вступ до екстремістського формування

21.04.2023, 13:21
Фото – "Настоящее время"
Фото – "Настоящее время"

У Білорусі відеооператору Павлу Подобєду прокуратура висунула обвинувачення за статтею про входження до складу екстремістського формування (частина 3 статті 361-1 КК), повідомляє Білоруська асоціація журналістів. Йому загрожує до шести років позбавлення волі.

В асоціації про це дізналися з копії ухвали на арешт особистої автомашини Павла, огляд та оцінювання якої, були проведені на початку березня без повідомлення родичів.

У документі також ідеться, що Подобєд "узяв участь у несанкціонованих акціях 14 липня 2020 року та в наступні дні".

Влітку 2020 року в Мінську відбувалися протести після відмови ЦВК Білорусі реєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарику та Валерія Цепкала, уточнює "Медіазона".

Подобєда затримали 20 січня 2023 року, коли він прийшов на пошту, щоб сплатити за навчання сина. Йому закинули "поширення екстремістських матеріалів" (стаття 19.11 КпАП) та заарештували на 15 діб. Однак після закінчення цього терміну він не вийшов на волю.

У березні БАЖ повідомила, що проти Подобєда порушено кримінальну справу про "сприяння екстремістській діяльності" (стаття 361-4 КК). За даними асоціації, приводом для справи стали старі посилання в його соцмережах на публікації в ЗМІ, визнані владою "екстремістськими матеріалами". Репости датуються 2012 роком, тобто за 10 років до того, як незалежні ЗМІ в Білорусі стали "екстремістськими". Водночас постанову про взяття під варту та протокол апеляційної скарги йому вручили лише після місяця ув'язнення.

У листах до родичів Подобєд розповідав, що на слідстві відмовився від свідчень, не бажаючи себе обмовляти. Він також підтвердив, що силовики провели обшук у квартирі – "взяли все поспіль", включно з професійною відеокамерою. З цієї причини слідчий попередив, що справа буде довгою і повільною, оскільки буде потрібна велика кількість "експертних дій".

Павла Подобєда раніше вже затримували під час виконання редакційних завдань, але тоді все обмежувалося "профілактичним інтерв'ю" чи приписом видалити будь-який матеріал, зазначають у Білоруській асоціації журналістів.

Подобєд співпрацював з багатьма незалежними ЗМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!