ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі суд відмовив фотографу, який захищав своє авторське право

06.09.2016, 10:25

5 вересня Верховний суд Республіки Білорусь відмовив у задоволенні позову фотографа і блогера Антона Мотолька до державної медіакомпанії “Белтелерадіокомпанія”, яка використовувала його фото без посилання та дозволу, повідомляє DW.

Суд погодився з позицією відповідача, що запозичені фотографії не є результатом творчої діяльності, а відповідно не підпадають під захист закону “Про авторське право”. Заперечення адвоката позивача Марії Колесової-Гудиліної про те, що цей закон суперечить ратифікованій Білоруссю Бернській конвенції, в якій захист прав на плоди праці не обмежується виключно творчою діяльністю, були залишені без уваги.

Суд призначив експертизу: чи є фотографії Мотолька результатом творчої праці. Експерт, завідувач кафедри кінотелеоператорства Білоруської академії мистецтв Андрій Чупринський дав негативний висновок. Виступаючи в суді, він заявив, що не Мотолько винайшов жанр пейзажу, а тому в його фотографіях немає ознак художньої новизни.

Предметом розгляду стали фотографії північного сяйва, зроблені Мотольком вночі 17 березня 2015 року за Мінськом. Співробітники телекомпанії без дозволу взяли два знімки з його блогу і без посилання на автора використовували їх для підготовки відеосюжету, показаного в ефірі 18 березня.

Liked the article?
Help us be even more cool!