ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі під час протестів затримали семеро журналістів

26.10.2020, 12:32
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

У Білорусі 25 жовтня відбулись акції протесту під назвою “Народний ультиматум”, під час яких затримали 302 особи, серед них сім журналістів. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на правозахисний центр  “Вясна” та Білоруську асоціацію журналістів (БАЖ).

За даними Білоруської асоціації журналістів, у центрі Мінська міліція затримала фотокореспондента “Комсомольской правды” Святослава Зоркого та журналіста “Новага часу” Дмитра Дмитрієва. Згодом на них скали адміністративні протоколи та відпустили – апаратуру в журналістів не вилучали. Також під час акції затримали колишніх працівників Національної державної телерадіокомпанії Республіки Білорусь (Белтелерадіокомпанії) Наталію Бібікову, Олександра Бабкова та В’ячеслава Ломоносова (БАЖ не знає, чи вони були на мітингу як журналісти, чи як учасники). Крім того, під час розгону протесту силовики затримали фотографа Руслана Серадзюка.

У Вітебську міліція на акції протесту затримала фотокореспондента Tut.by і “Народной воли” Олеся Пілецького та журналіста “Спутника” Павла Вура – пізніше їх відпустили. Силовики також затримали журналіста Змітера Казакевича: його залишили в слідчому ізоляторі до 26 жовтня.

У Гродно затримали історика та автора “Белсату” Олеся Кравцевича; у Бресті – колишнього кореспондента державного телеканалу СТВ Петра Бутрима (на мітингу він не працював).

Крім того, 26 жовтня на “ланцюгу солідарності” в Мінську затримали працівників порталу Onliner.by, зокрема – генерального директора Іллю Жукавця. Їх доставили до відділу міліції.

З початку року Білоруська асоціація журналістів зафіксувала понад 400 випадків переслідування журналістів за їхню професійну діяльність, а саме: пошкодження і вилучення техніки, затримання, побиття, стрілянина гумовими кулями, штрафи, адміністративні арешти за “участь у мітингах” і “непокору законним вимогам міліції”, кримінальні справи.

Liked the article?
Help us be even more cool!