ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі колишнього журналіста "Комсомольської правди" засудили до трьох років колонії

23.03.2023, 14:50
Фото – rebeltv.eu
Фото – rebeltv.eu

У Білорусі суддя Мінського міського суду Тетяна Фальковська оголосила вирок журналісту Геннадію Мажейку – три роки колонії загального режиму.

Про це повідомила білоруська служба Радіо Свобода.

Прокурор просив для нього такий самий термін.

За частиною 1 статті 368 Кримінального кодексу ("образа президента") Геннадій Мажейко отримав півтора року позбавлення волі, за статтею 130 ("розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі") – два з половиною роки. Загалом – три роки колонії загального режиму.

1 жовтня 2021 року журналіст Геннадій Мажейко був затриманий у Москві Федеральною службою безпеки РФ в аеропорту та вивезений до Білорусі.

Суд над колишнім кореспондентом "КП у Білорусі" розпочався 1 грудня, але в суді оголосили досить великі перерви для проведення додаткових експертиз.

Спочатку Мажейка звинувачували за ч. 1 ст. 130 у розпалюванні расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі за публікацію на сайті kp.by короткої розмови з колишньою однокласницею громадянина Андрія Зельцара, який загинув у перестрілці з кадебістами. Дівчина схарактеризувала Зельцара позитивно. Допис був на сайті кілька хвилин. Наступного дня сайт kp.by заблокували, а незабаром паперова версія газети перестала виходити.

Потім Мажейку додали ще одну кримінальну статтю – 368 ч. 1 ("образа президента"). Під час обшуку у квартирі знайшли диктофон, а також старий робочий запис зустрічі з депутатом Палати представників Валерієм Воранецьким 2020 року, де чийсь голос вигукнув репліку на адресу Лукашенка.

Згідно з обвинуваченням, цей голос належав Геннадію. Адвокат з колегами знайшли відеозапис засідання та наполягали на проведенні повторної судово-фаноскопічної експертизи. Уже в березні двоє експертів повідомили суду, що "певних підтверджень ідентичності голосу немає". Однак суддю Фальковську це не переконало. Як і відеозапис засідання, на якому видно, що промову виголошував сивий чоловік середніх років, а не журналіст, який мовчки працював з ноутбуком.

Геннадій Мажейко вже відсидів два роки й три місяці (з урахуванням того, що одна доба в СІЗО зараховується за півтори). Йому залишилося відсидіти ще дев'ять місяців.

На оголошенні вироку були присутні журналісти БТ та ОНТ. Їм заборонили знімати в залі.

Як повідомляв ІМІ, ув’язнений у Білорусі журналіст Радіо Свобода Ігор Лосик скоїв спробу самогубства. За даними правозахисників, Лосик тривалий час голодував у колонії, а потім порізав собі руки та шию. Ігоря врятували та відправили до медсанчастини.

Liked the article?
Help us be even more cool!