ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі чоловіка відправили до психіатричної лікарні за коментарі в інтернеті

Мінський міський суд призначив 54-річному мінчанину Ігорю Попову як покарання безстрокове примусове лікування в психіатричній лікарні "Гайтюнишки" із суворим наглядом.

Про це повідомляє правозахисна організація "Вясна".

Таке рішення суддя Валентина Зенькевич ухвалила ще 12 травня 2023 року, але подробиці справи правозахисники "Вясни" дізналися лише зараз. Попова вже скерували до психіатричної лікарні "Гайтюнишки" Воронівського району.

Чоловіка судили за трьома статтями Кримінального кодексу Білорусі: образа Лукашенка; образа представника влади; загроза застосування насильства щодо працівника органів внутрішніх справ.

Джерела "Вясни", знайомі із ситуацією, розповіли, що Ігоря Попова затримали на початку вересня 2022 року. Весь цей час чоловік утримувався під вартою у в'язниці Жодина. Психіатричний експертний висновок готували в Державній установі "Республіканський науково-практичний центр психічного здоров'я".

У справі відбулося три судові засідання в закритому режимі, тому їхніх подробиць немає. 

За інформацією правозахисників, після 2020 року за політичними статтями 17 людей засудили як осіб, які вчинили суспільно небезпечне діяння. З них двом призначили примусове лікування в психіатричному стаціонарі із суворим спостереженням.

4 серпня 2023 року Ігоря Попова внесли до списку екстремістів. Чоловіка вже відправили на примусове лікування в "Гайтюнишки".

Як зазначають у правозахисній організації "Вясна", Республіканська психіатрична лікарня "Гайтюнишки" виконує ухвали судів Республіки Білорусь про примусове лікування осіб, які вчинили небезпечні діяння і становлять за своїм психічним станом і характером вчиненого особливу небезпеку для суспільства та потребують лікарняного утримання та лікування в умовах суворого спостереження. Згідно з інформацією на офіційному сайті "Гайтюнишки", у лікарні три відділення, де утримується 280 людей.

Liked the article?
Help us be even more cool!