ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі блогеру дали 13 років колонії за "розпалювання соціальної ворожнечі"

17.12.2021, 14:00
Фото – Сергей Гудилин / "Наша ніва"
Фото – Сергей Гудилин / "Наша ніва"

Мінський міський суд 17 грудня засудив політв'язня, блогера Едуарда Пальчиса до 13 років колонії посиленого режиму.

Про це повідомляють правозахисний центр “Вясна” та Медіазона.

Його звинуватили за чотирма статтями Кримінального кодексу – за ч. 1 ст. 293 (організація масових заворушень), ч. 1 ст. 342 (організація дій, що грубо порушують громадський порядок), ч. 3 ст. 130 (розпалювання соціальної ворожнечі), ч. 3 ст. 361 (заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь).

Судові засідання проходили в закритому режимі “з метою недопущення розповсюдження екстремістських матеріалів”.

За версією звинувачення, публікації Пальчиса були спрямовані на “розпалювання соціальної ворожнечі та ворожнечі за ознакою професійної належності”, наприклад щодо силовиків та посадовців. Також слідство зазначило, що блогер писав про місце та час майбутніх протестних акцій, “навчав та готував потенційних учасників”; слідчі кваліфікували це як організацію масових заворушень та грубого порушення порядку.

Звинувачення в закликах до дій проти нацбезпеки Пальчису висунули тому, що він “створював та розповсюджував в інтернеті матеріали, спрямовані на дестабілізацію ситуації в країні з метою полегшити подальше захоплення державної влади в Білорусі неконституційним шляхом іншими особами”.

20 квітня 2021 року суд Партизанського району Мінська визнав телеграм-канал блогера PALCHYS екстремістським.

27 жовтня 2020 року стало відомо, що Едуарда Пальчиса не відпустили з ізолятора на Окрестіна після 30 діб арешту. Тоді друг блогера дізнався від дівчини, яка звільнилася з ізолятора, що Пальчис став підозрюваним у кримінальній справі. Пізніше його звинуватили в організації масових заворушень. Його дружина Вікторія Пальчис після повідомлень про кримінальну справу проти чоловіка виїхала з Білорусі.

Liked the article?
Help us be even more cool!