ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Бельгії впроваджують Кодекс із протидії сексизму в рекламі та медіа

05.09.2022, 15:36
Фото – unsplash.com
Фото – unsplash.com

Бельгійський медіарегулятор CSA впроваджує Кодекс із протидії сексистській комерційній комунікації щодо протидії насильству за ознакою гендеру в рекламі та медіа. Про це повідомляється на сайті Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Кодекс має за мету активну протидію потенційній шкоді за ознакою гендеру. Він застосовуватиметься тільки до аудіовізуальних медіапослуг, як визначено в Директиві ЄС про аудіовізуальні медіапослуги, серед них лінійні (радіо і телебачення) та нелінійні послуги з редакційним контролем. 

Кодекс містить розширений спектр ситуацій щодо заподіяння шкоди за ознакою статі (гендерний маркер, сексуалізація, інтерсексуалізація, об’єктивізація, ідеалізоване представлення тіла, гендерні та сексистські стереотипи), а також охоплює певні визначення Ради Європи та ООН.

Відповідно до кодексу, провайдери аудіовізуальних медіапослуг зобов’язані:

  • утримуватися від трансляції комерційних повідомлень, які демонструють або містять шкоду за ознакою гендеру;
  • уникати гендерних стереотипів (руйнувати їх) під час трансляції власної реклами та під час оформлення ефіру;
  • визначати працівників з питань гендеру та комерційної комунікації.

У межах реалізації принципів спільного регулювання та інклюзивності на наступні п'ять років заплановано створення комітету, до якого ввійдуть представники індустрії та CSA, з метою здійснення нагляду за виконанням кодексу, проведення обговорень та обміну інформацією про методологію, що застосовується, передовий досвід, а також для оцінювання ефективності такого інструменту.

Крім того, CSA має намір провести навчання для мовників і підготувати практичне керівництво з прикладами й тематичними навчальними кейсами, які ілюструватимуть вимоги кодексу.

Liked the article?
Help us be even more cool!