ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У 2018 році у світі загинуло не менше 53 журналістів – CPJ

19.12.2018, 14:01
Фото - AFP/Diptendu Dutta),cpj.org

У 2018 році по всьому світу загинуло не менше 53 журналістів, з яких щонайменше 34 людини були навмисно вбиті. Такі дані станом на 14 грудня 2018 року у своєму щорічному звіті оприлюднив Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists, CPJ), повідомляє “Детектор медіа”.

За даними CPJ, 2018 року приніс найбільше смертей журналістів за останні три роки. Для порівняння, у 2017 році загинули 47 журналістів, з яких 18 були навмисно вбиті. У 2016 році загинули 50 журналістів.

CPJ відстежує три види смертей журналістів у зв’язку з виконанням професійних обов’язків:

  • убивства як помста за професійну діяльність (34 випадки цього року);
  • смертельні випадки при висвітленні воєнних дій або під час перестрілки (11 випадків цього року – це найнижчий показник з 2011 року);
  • смертельні випадки при виконанні інших небезпечних завдань, наприклад, висвітлення насильницьких протестів (цього року 8 випадків).

Найбільше смертельних випадків із журналістами сталося у 2018 році в Афганістані (13 смертей), Сирії (9 смертей) та Ємені (3 смерті).

“Нещодавній сплеск убивств відбувся після того, як тюремне ув’язнення журналістів досягло стійкого максимуму, що поглибило глобальну кризу свободи слова. Крім фізичних небезпек для журналістів багато світових лідерів подвоюють свою антижурналістську риторику”, – зазначає CPJ.

Найгучнішими вбивствами журналістів, за оцінкою CPJ, стали вбивство оглядача Washington Post Джамаля Хашкаджі в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі у жовтні агентами Саудівської Аравії та вбивство словацького журналіста-розслідувача Яна Кучака в лютому, якого застрелили разом з його нареченою.

Наймасовішим убивством став випадок в Афганістані у квітні, коли смертник підірвав вибухівку, вбивши дев’ятьох репортерів. Наймасовішим смертельним нападом у США за останні роки стала стрілянина в редакції Capital Gazette в американському Аннаполісі (штат Меріленд) у червні, під час якої нападник застрелив чотирьох журналістів і продавця.

“Убивство – це форма брутальної цензури, що руйнує потік інформації, – зазначив виконавчий директор CPJ Джоел Саймон. – Люди в усьому світі все більше визнають, що на кону. Політичні лідери повинні піднятися, заявити та забезпечити правосуддя для тих журналістів, які віддали свої життя, щоб інформувати”.

Як повідомляв ІМІ, 18 грудня “Репортери без кордонів” повідомили, що від початку 2018 року у світі вбили 80 журналістів у зв’язку з їхньою професійною діяльністю.

Liked the article?
Help us be even more cool!