ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЦПД дослідив, як Росія використовує церкву для мілітаризації суспільства

Центр протидії дезінформації (ЦПД) провів дослідження, яке показує, як Російська Федерація використовує релігійні організації для зміцнення націоналістичних настроїв серед військовослужбовців і населення. Особливу увагу в цьому контексті приділено співпраці між збройними силами РФ та Російською православною церквою (РПЦ).

Основні церковно-мілітарні організації:

  • Синодальний відділ із взаємодії зі збройними силами та правоохоронними органами – координує діяльність священнослужителів у військових частинах, забезпечуючи духовну підтримку військових та поліцейських.
  • Синодальний відділ із взаємин церкви із суспільством та ЗМІ – відповідає за інформаційну політику РПЦ у медіа, формуючи позитивний імідж церкви.
  • Синодальний відділ з церковної благодійності та соціального служіння – підтримує російських військовослужбовців, організовує збір гуманітарної допомоги для армії.
  • Фонд Святого Всехвального апостола Андрія Первозванного – займається патріотичним вихованням і підтримкою сімей військовослужбовців.
  • ПВК “Андріївський хрест” – готує людей до мобілізації в армію та ПВК, забезпечуючи їхнє виживання в умовах бойових дій.

Дослідження ЦПД також указує на використання РПЦ кількох теоретичних підходів для обґрунтування мілітаризації суспільства, зокрема:

  • Теорія “Атомного православ'я” – поєднує релігійні ідеї з концепцією ядерного стримування, де ядерна зброя вважається божественно санкціонованим інструментом для захисту православної цивілізації.
  • Концепція “Третього Риму” – виправдовує агресивну зовнішню політику Росії, зокрема війну проти України, як “божественне право” захищати православний світ.

Центральною фігурою в поширенні церковного мілітаризму є патріарх Кирило, який представляє російську агресію проти України як “священну війну” за захист православних цінностей. Він також активно демонізує Захід і НАТО, стверджуючи, що вони намагаються знищити Росію.

Медіа та освіта

У Росії функціонують медійні релігійні організації, такі як телеканал “СПАС” та журнал “Благодатний огонь”, які активно поширюють антиукраїнську риторику і виправдовують використання ядерної зброї.

Церковні навчальні заклади відіграють ключову роль у вихованні молоді, поєднуючи православні цінності з патріотизмом, зазначає ЦПД. Вони слугують потужним інструментом державної пропаганди. Прикладами таких установ є недільна школа “Живая традиция” та проєкт “ВоZнесение”, спрямований на підготовку пілотів дронів.

Як повідомляв ІМІ, 20  серпня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні доопрацьований законопроєкт №8371, який забороняє діяльність на території України релігійних організацій, пов'язаних з Російською Федерацією. Цей закон також називають “законом про заборону Московської церкви”. Закон набирає чинності через 30 днів із моменту його офіційного опублікування. Однак для громад Української православної церкви Московського патріархату передбачено особливий перехідний період – вони матимуть дев'ять місяців на розірвання зв'язків з Російською православною церквою.

Liked the article?
Help us be even more cool!