ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Центр стратегічних комунікацій та Нацкорпус назвали фейком РФ інформацію про "радіоактивну бомбу"

04.02.2022, 15:00
Фото – Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки
Фото – Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомляє, що поширення фейку про те, що нібито представники Нацкорпусу виготовляють саморобну радіоактивну бомбу, є продовженням інформаційно-психологічної операції російських спецслужб та їхніх колаборантів у Криму і на Сході України.

Про це центр повідомляє на своїй фейсбук-сторінці.

За даними центру, інформація про нібито радіоактивну саморобну бомбу для використання на території РФ після початку бойових дій поширюється 4 лютого в телеграм-каналах, афільованих з російськими спецслужбами.

Це повідомлення в телеграм-каналах супроводжується відповідним відео.

“Але при перегляді відео кидається у вічі недбалість його авторів: у підписі, який зроблений українською мовою, допущена велика кількість граматичних помилок. Так, “радиоактивним”, а не “радІоактивним”; “пораження”, а не “ураження”; “розробленн”, а не “розроблений”; “використан”, а не “використаний”. Це все видає російське походження авторів сюжету і погане знання ними української мови”, – зазначає центр.

До того ж, звертає увагу центр, справжній Нацкорпус ставить у своїх відео інший логотип і в іншому місці (у лівому верхньому, а не в правому верхньому, інший колір і компонування).

Крім того, центр звертає увагу, що першоджерелом інформації є телеграм-канал “Политнавигатор”, який розташований в окупованому Криму, але публікацію розміщено ще… 10 грудня 2021 року. 

“Наразі цей матеріал “удосконалений” і поширювався по інших російських тг-каналах, наприклад “Самооборона Горловки”, “Джокер ДНР”, Pravda News і т.п. Тому очевидно, що перед нами продовження інформаційно-психологічної операції російських спецслужб та їх колаборантів у Криму і на Донбасі”, – йдеться в повідомленні. 

Національний корпус також спростував фейк про виготовлення бомби.

“Офіційно повідомляємо, що цей відеоматеріал є погано виготовленою підробкою, а вся ця історія – витвором хворої фантазії росіян з метою дискредитації як нашої партії, так і загалом України. Хочемо звернути увагу, що відео з'явилося на російському ресурсі, і воно не має звуку. Крім того, помилки в титрах демонструють очевидно низький рівень володіння українською мовою, що досить характерно для російських “спецоперацій”, – йдеться в заяві.

Liked the article?
Help us be even more cool!