ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Центр нацспротиву: З бібліотек Криму вилучають книжки про Голодомор, боротьбу українців та кримських татар

В окупованому Криму з бібліотек вилучають книжки, де згадується Голодомор, визвольна боротьба українського народу, а також будь-яку літературу про діяльність кримських татар на півострові. Про це повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС).

За інформацією українського підпілля, таку вказівку дала провідна методистка Кримської республіканської універсальної наукової бібліотеки ім. І. Я. Франка Софія Рибак. 

У ЦНС зазначили, що, окрім переліченої літератури, методистка доводить інформацію про рішення мін'юсту Росії щодо визнаного “переліку нацистських організацій та символів”. Йдеться про Українську повстанську армію та Організацію українських націоналістів. 

“Тепер “нацистськими” є вітання “Слава Україні” і відповідь “Героям слава”, а також тризуб. “Усі книги, на яких зображений тризуб, необхідно вилучити з фондів”, – наказує методистка”, – зазначили в нацспротиві.

В українському підпіллі нагадали, що практику боротьби з  книжками росіяни запозичили в нацистської Німеччини. 

“При цьому росіяни виправдовують це тим, що вони вилучають “нацистську літературу”. Втім, до переліку такої літератури потрапляють всі українські книги”, – зазначили в нацспротиві.

Там додали: якщо ж такі розпорядження будуть не виконані, окупаційна влада обіцяє покарання за непослух.

Як повідомляв ІМІ, в Росії на базі книжкового союзу запустили “експертний центр для оцінювання друкованих та електронних книжкових видань” (за винятком навчальних, нормативних та офіційних) щодо відповідності законодавству. Фактично цей центр визначатиме, які книжки забороняти.

Liked the article?
Help us be even more cool!