ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Це була катастрофа": редактор НикВести розповів, як пів року боровся із санкціями Google і переміг

10.02.2023, 11:43

Компанія Google застосувала санкції до миколаївського видання “НикВести”, вимагаючи виконати її вимоги щодо прозорості. Видання не відбивалося в пошуковій системі, сервісах “Google Новини” та рекомендаціях. Пів року редакція працювала над тим, щоб виконати вимоги монополіста і домоглася розблокування. Про це у своєму фейсбуці розповів головний редактор видання Олег Деренюга.

НикВести отримали 30 червня 2022 року листа від Google, де повідомлялося про проведення перевірки сайту і виявлення порушення правил прозорості, через що видання більше не відбиватиметься в пошуковику, сервісах “Google Новини” та рекомендаціях. 

“Що стало причиною перевірки, від кого була скарга, чи пов'язане це якось із Росією, де ми з 2016 року заборонені Роскомнаглядом – дізнатися неможливо. Ми були в повному розчаруванні й нерозумінні, що робити далі”, – зазначив Олег Деренюга.

Відімкнення видання від Google призвело до катастрофічного падіння відвідуваності. Переходи з “Google Новин” із 400 тисяч за пів року впали до 17 тисяч. Переходи з пошуку з 1 мільйона за пів року впали до 260 тисяч. 

“Це була катастрофа. У нас залишилися тільки органічні читачі, які багато років заходили на наш сайт через адресний рядок і звикли до цього”, – написав головред. 

Деренюга розповів, що спочатку правила прозорості Google застосовував до медичних сайтів, вимагав від них написання будь-яких медичних статей лише професійними медиками з верифікованими даними про освіту. Потім такі вимоги почали ставити до фінансових сайтів, різних криптовалютних сервісів. 

“І ось зараз Google взявся за новини та їхню верифікацію. Якщо ти справжнє медіа – ти потрапиш у пошук, рекомендації і отримаєш трафік, а якщо ти анонімний блог – ні, ми зробимо все, щоб інтернет тебе не помітив. Так ми стали анонімним блогом. Вимоги Google здавалися абсурдними, вони дуже абстрактно вказували, що саме нам необхідно зробити, щоб з нас зняли санкції: “Розкажіть, як ви змінили свої сторінки та редакційні правила. Наведіть аргументи на користь того, що ваш сайт не порушує правил прозорості”, – розповів Олег Деренюга.

За словами журналіста, Google вимагав від них вказувати дату, час, автора публікації та контактні дані редакції. Видання відповідало, що медіа працює багато років, офіційно зареєстроване органами юстиції, має відкриту структуру власності, прикріплювало документи, повідомляло, що на сайті є вся контактна інформація. 

“Єдине, в день повномасштабного вторгнення, 24 лютого, ми прибрали із сайту адресу редакції з причин безпеки, але якщо вже так сталося, ми повертаємо все назад. Але Google був непохитний, і ми отримували відмови. “Недостатньо прозорі”. Паралельно з цим ми втрачали відвідуваність, а також дохід від контекстної реклами, який безпосередньо залежить від кількості кліків і переходів”, – розказав Олег Деренюга.

Одночасно з цим відбувся перехід сайту на українську, російськомовна версія стала додатковою, а українська за замовчуванням. Це спричинило зміну структури адрес усіх сторінок сайту, українські стали /ua/, а російські /ru/. 

“Але враховуючи, що Google нас перестав індексувати, сотні тисяч сторінок сайту залишилися в “сірій зоні”, їх неможливо було знайти через пошук. Ми продовжували втрачати й втрачати перегляди. І все це на тлі війни та величезної глядацької уваги до новин та інформації, особливо про те, що відбувається на півдні України, зокрема тоді на прифронтовій Миколаївщині. І, коли інші медіа та наші колеги зростали, ми намагалися хоча б утриматися на плаву, зберегти колектив і редакцію. Руки не опускалися, бо, поки сайт перебував у стагнації, активно розвивався YouTube і Telegram, ми робили контент, який набирав сотні тисяч та мільйони переглядів. Це вселяло надію, що ми потрібні, ми цікаві і нам є для кого працювати”, – зазначив журналіст.

Користувачі форуму Google-ком'юніті порадили виданню максимально формально і точно підійти до наступної спроби “пройти тест на прозорість” від Google. 

НикВести створили нову сторінку з інформацією про редакцію, структурою власності, переліком журналістів, інформацією про їхню роботу, освіту, теми, на які пишуть. Також медіа затвердило і опублікувало документ із редакційною політикою, де чітко описало стандарти, мету та такі речі, як, наприклад, право на відповідь, осіб, що згадуються в публікаціях.

“Ми створили окрему сторінку кожному автору, опублікували їхні біографії та контактні дані. Паралельно з цим зробили низку технічних змін у сторінках, впровадили структуровану розмітку, яка чітко б повідомляла роботам Google інформацію про дату, час, автора кожної публікації. І сьогодні я нарешті можу сказати, що НикВести пройшли тест на прозорість. Google нас розбанив і визнав, що ми справжній новинний сайт. Повернув нас у “Google Новини” та рекомендації”, – розповів Олег Деренюга.

Він зазначив, що на сьогодні багато українських новинних сайтів не відповідають критеріям прозорості, які сповідує Google. 

“Це означає, що рано чи пізно, але до вас на e-mail теж може постукати банхамер, який сповістить, що ви порушуєте певні правила прозорості для медіа: “Зробіть щось, а ми подумаємо, чи виправили ви щось, про що ми чітко і конкретно не можемо вам повідомити з конфіденційних міркувань”. Тож порада всім медійникам підготуватися до цього заздалегідь, не повторюючи наших помилок, від наслідків яких нам доведеться приходити до тями ще досить довго. Забанене в Google медіа – це як залізничний вокзал без рейок, як сонячна електростанція без сонця чи вітряк без вітру”, – зазначив головний редактор НикВести Олег Деренюга.

Liked the article?
Help us be even more cool!