ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Цаплієнко поширив неперевірену інфу про вимогу Путіна щодо наступу на Київ – фактчекери

19.10.2022, 18:15

Український військовий журналіст Андрій Цаплієнко на своєму телеграм-каналі поширив інформацію про те, що нібито вже "зараз Путін наполягає на необхідності наступу на двох додаткових напрямках: на Київ з боку Республіки Білорусь та на Харків з Бєлгородської області".

На це звернули увагу медіачекери проєкту "По той бік новин".

За словами самого журналіста, про це повідомляють близькі до Кремля джерела. "Кому повідомляють – він чомусь не уточнює. Але очевидно, що ніяких своїх джерел у кремлі у Андрія немає і бути не може. А навіть якщо він сам вважає інакше – це ще гірше. Бо ним звідти можуть маніпулювати", – зазначають медіачекери. І додають, що правда виявилася, як то часто буває, "вельми прозаїчною". "Як з'ясував Станіслав Безушко, який називає себе аналітиком, дослівний до допису Цаплієнка текст тиражують на анонімних телеграм-каналах з антиукраїнським контентом. Цаплієнко лише переклав українською. Порівняйте самі. Ось що пише телеграм-канал "Генерал СВР", який ми перевірили: "Президент считает, что мобилизация пятисот тысяч человек даёт возможности и заткнуть дырки на уже существующих направлениях и создать два новых". А ось текст Цаплієнка: "Диктатор вважає, що мобілізація п'ятисот тисяч людей дає можливості та заткнути дірки на вже існуючих напрямках та створити два нові. Він замінив лише "президент" на "диктатор". І так у всьому дописі", – йдеться в повідомленні "По той бік новин".

Медіачекери також зауважили, що неперевірену інформацію Андрій Цаплієнко поширив не лише на своєму каналі, а й написав про це на сайті "Обозрєватєль" у розділі "Думки".

"Після такої "легалізації" звідти її поширили й решта видань. Іронії додає те, що буквально одразу під заголовком слідує редакційний припис: "Лише перевірена інформація в нас у телеграм-каналі. Не ведіться на фейки!" – резюмували в команді "По той бік новин".

Liked the article?
Help us be even more cool!