ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Три журналістки отримали премію "Репортерів без кордонів" за свободу преси

13.09.2019, 12:50
Фото - rsf.org
Фото - rsf.org

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" вручила премію за свободу преси за 2019 рік. Лауреатками премії стали журналісти із Саудівської Аравії, Мальти та В'єтнаму. Про це повідомляється на сайті організації.

Церемонія вручення премії Press Freedom Awards, яка присуджується щорічно, відбулася в Берліні 12 вересня.

Її отримали три журналістки – Еман аль-Нафджан із Саудівської Аравії, Керолайн Маскат з Мальти та Фам Дан Транг з В’єтнаму.

Премію “За відвагу” отримала журналістка із Саудівської Аравії. Вона розгорнула активну кампанію задля надання жінкам права керувати машинами, а також отримання ними інших прав. Влада вважає її “зрадницею”, журналістка може потрапити за ґрати на термін до 20 років. 

Премію “За вплив” отримала Фам Дан Транг, яка стала засновницею онлайн-видання Luật Khoa, що спеціалізується на юридичній тематиці. Також вона видає інший часопис – Thevietnamese, який допомагає її співвітчизникам юридично грамотно захистити свої права. Фам Дан Транг живе в одній з найбільш репресивних країн світу. Через свої публікації її неодноразово били і незаконно затримували. Саме в цій категорії було номіновано українських журналістів з проєкту Дениса Бігуса “Бігус.інфо”, які стали відомими своїми гучними розслідуваннями корупції та зловживання владою. 

Премію “За незалежність” присудили мальтійській журналістці Каролін Мюскат. Після вбивства у жовтні 2017 року колеги Дафни Каруани Галіції Каролін Мюскат заснувала незалежне онлайн-видання, присвячене проблемам корупції, The Shift News. У цій островній невеличкій державі, де більшість ЗМІ залежні від влади, Мюскат виявила чимало випадків корупції серед місцевих посадовців. До того ж вона неодноразово ставала мішенню мафії. У 2015 році вона вже отримала премію від Європейської комісії за свою роботу. 

Журналістка з Мальти Керолайн Маскат стала єдиною лауреаткою, яка була присутня на церемонії, оскільки її колегам із Саудівської Аравії та В'єтнаму заборонено виїжджати зі своїх країн. 

“Щороку переможці не можуть бути присутніми (на церемонії. – Ред.) через те, що їхні уряди перешкоджають їм. Двоє з трьох лауреатів цього року не змогли отримати особисто премію... Ці журналісти, які мали б отримати почесті у себе вдома, позбавлені свободи подорожувати та часто просто свободи. Але їхня відданість ідеї перетинає кордони, і диктатори нічого не можуть з цим зробити”, – сказав на церемонії генеральний секретар "Репортерів" Крістоф Делуар.

Liked the article?
Help us be even more cool!