ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колаборанта з Луганщини, який працював у Червоному Хресті, засуджено до п'яти років тюрми – СБУ

Фото – evocation.info
Фото – evocation.info

Колаборанта з Новопскова Луганської області Дмитра Пінчука, який працював у “Товаристві Червоного Хреста України”, засудили до п'яти років позбавлення волі. Про це повідомило Головне управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Після того, як СБУ повідомила Пінчуку про підозру, його оголосили у розшук. Згодом підозрюваний виїхав з окупованої території Луганщини до столиці та в грудні 2022 року влаштувався до “Товариства Червоного Хреста України”. Про роботу на окупантів під час працевлаштування Пінчук не повідомив. “Волонтерська діяльність” в міжнародній організації давала йому можливість виїхати за кордон та уникнути покарання за колабораційні дії, зазначає СБУ. 

У лютому 2023 року спецслужба його затримала.  

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення РФ фігурант добровільно погодився на співпрацю з ворогом і у квітні 2022 року його призначили завідувачем сектору “управління пенсійного фонду ЛНР у Новопсковському районі”.

Він мав зустрічатися з підприємцями, колективами підприємств, студентами та роз’яснювати норми “пенсійного законодавства ЛНР”, закликати до оформлення російського СНІЛСу та сплачування податків “ЛНР”. 

Суд визнав фігуранта винним у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). Його засудили до п’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади, місцевого самоврядування чи в органах, що надають публічні послуги, строком на 10 років, з конфіскацією всього майна.

На судовому засіданні Пінчук заявив, що не мав можливості відмовитись від роботи на окупантів, а родина планувала виїхати, пише Суспільне.

“Не було, тому що потрібно виїжджати, а для цього потрібно було десь брати кошти, щоб потім винаймати житло. Спочатку ми думали виїжджати в Україну всією родиною. Потім зрозуміли, що в Україну в'їхати не можливо, й тому почали збирати гроші на виїзд в Польщу. У нас селище невелике, в нас будь-яка робота — це робота з державними органами”, - розповів обвинувачений. 

Захисник підсудного Михайло Ганджа, розповів, що окупаційна влада тиснула на Дмитра Пінчука. 

“Тиск був зі сторони “МГБ”, його дійсно примусили обійняти дану посаду, перед цим запропонували декілька варіантів, він відмовився у першому варіанті служити обіймати посаду в податкові службі “ЛНР” в свою чергу співробітниками “МГБ” його було затримано та поміщено у камеру, де він просидів три доби”, - сказав адвокат.

ІМІ звернувся до “Товариства Червоного Хреста України” за коментарем щодо працевлаштування засудженого.

Liked the article?
Help us be even more cool!