ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ткаченко заговорив про регулювання Telegram

28.04.2023, 12:47
Фото – euractiv.com
Фото – euractiv.com

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко вважає, що настав час включати експертну оцінку того, у який спосіб має відбуватися взаємодія держави з месенджером Telegram.

Про це він сказав в інтерв'ю Інтерфакс-Україна у відповідь на запитання, чи є в міністерства бачення, як поводитися з Telegram з огляду на зростання його популярності.

“Телеграм створив у собі спільноту, яка закрита від суспільства, тоді як усі медіа, що підпадають під закон “Про медіа”, відкриті, відомі їхні власники, є певна звітність тощо. Тому телеграм – це питання, яке потребує реально експертного обговорення”, – сказав Ткаченко.

Міністр зазначив, що плюс цієї соцмережі у швидкому донесенні інформації, зокрема й для населення, яке перебуває на тимчасово окупованих територіях.

“З іншого боку, анонімні телеграм-канали й величезна кількість російських активностей там. Окрім того, у телеграму немає зворотного зв'язку. Який він не був би у фейсбуку чи гуглу, але він є, ми принаймні знаємо, до кого звертатися. До кого звертатися в телеграмі – це питання непросте”, – додав він.

На запитання, чи буде запроваджено якийсь державний контроль щодо телеграму або заборону, міністр зазначив, що не говорив про заборону, а радше про певне регулювання.

“Тому що телеграм-канали збирають кошти, і ми не знаємо, чи платять вони податки, – це перше питання. Друге питання – це знов-таки з точки зору прозорості, власності, співпраці із суспільством і розуміння того, у який спосіб ця взаємодія відбувається”, – додав Ткаченко.

Водночас міністр зазначив, що так зване регулювання телеграму поки що перебуває на обговоренні на рівні “давайте поговоримо”. “Але я думаю, що час настав включати експертну оцінку того, у який спосіб має відбуватися взаємодія держави з телеграмом”, – наголосив він.

Окрім того, на запитання, чи була вже в міністерства комунікація з телеграмом із будь-яких питань, Ткаченко поскаржився, що відомство запрошувало соцмережу до діалогу, але там на контакт не йдуть. “Їм це не потрібно, тому що вони перебувають повністю поза зоною регулювання. Їм це не цікаво, вони існують у своїй бульбашці. Користуючись нагодою запрошуємо їх до діалогу”, – додав міністр.

Крім того, Ткаченко заявив, що у влади немає точної інформації щодо чуток про зв'язок Telegram з російськими спецслужбами.

“Переконатися в тому, що там є ефеесбешні сліди чи ще чиїсь, досить непросто. Але той факт, що комунікації з телеграмом немає, викликає багато запитань і сумнівів”, – підсумував Ткаченко.

Як повідомляв ІМІ, раніше Служба безпеки України закликала українців не довіряти низці телеграм-каналів, які координуються спецслужбами РФ, та оприлюднила їхній перелік.

Дослідження ІМІ в період із 6 до 12 березня 2023 року включно показало, що до десятки найпопулярніших телеграм-каналів України входять сім анонімних та три персональних ресурси, водночас деякі з них прямо співпрацюють з росіянами. Два канали з десяти найпопулярніших належать відвертим українофобам та прихильникам РФ – Юрію Подоляці та Анатолію Шарію.

Liked the article?
Help us be even more cool!